AAA

POLITIKA | 09.06.2021 16:20 > 09.06 16:20

Inicijativa mladih za ljudska prava: Sramotna reakcija vlasti u Srbiji na presudu Ratku Mladiću

Inicijativa mladih za ljudska prava ocenila je reakciju predstavnika vlasti u Srbji na presudu nekadašnjem komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću kao "sramotni pokušaj da se izbegne odgovornost", a izjavu premijerke Ane Brnabić, da je Srbija "posvećena istraživanju svih ratnih zločina", kao "apsolutno netačnu".

"Reakcije vlasti Republike Srbije, povezanih lica i medijske mašinerije na presudu Ratku Mladiću i izveštaj MMKS Savetu bezbednosti su sramotni pokušaj da se izbegne odgovornost, potpiruje nacionalistička histerija i produbi nepoverenje izmedju gradjana Srbije i ostatka sveta", navodi se u saopštenju.
Prema njihovim rečima, Srbija je bila "sigurna kuća za Ratka Mladića".

"Institucije Srbije nikada nisu otkrile i osudile ko je skrivao Mladića od pravosudja 15 godina, ko je odgovoran za to što je iako u bekstvu redovno primao vojnu penziju, kao i ko je i zbog čega ubio dvojicu gardiste na straži u Topčideru oktobra 2004. godine", navode iz ove inicijative.

Iz Inicijative mladih smatraju da ne postoji nikakva volja Srbije za istraživanje ratnih zločina i navode neistraženi primer Bošnjaka koji su i Žepe i Srebrenice pobegli u Srbiju, a zatim bili smeštani u logore Šljivovica i Mitovo polje 1995. godine, gde su bili "izloženi mučenju i ponižavanju".

Apel predsednika Srbije Aleksandra Vučića da osudjeni pred haškim Tribunalom služe svoje kazne u Srbiji, Inicijativa mladih za ljudska prava ocenjuje kao "veoma licemeran".

"U Srbiji ne samo da se ne izvršavaju presude Tribunala, već su potpuno ignorisane. Vojislavu Šešelju nije oduzet poslanički mandat nakon presude Tribunala, iako je Zakon o izboru narodnih poslanika jasan – da poslanik gubi mandat nakon što je osudjen na zatvorsku kaznu dužu od 6 meseci", rečeno je u saopštenju

Oni dodaju i da osudjenim pripadnicima vojske nisu oduzeti činovi i pozivaju se na Zakon o vojsci, koji predvidja da se čin gubi u slučaju osude na kaznu zatvora dužu od godinu dana.

"Zločinci u Srbiji ne gube privilegije, dobijaju zaštitu i promociju od strane državnih organa i paradržavnih medija. Krivični zakonik ne zabranjuje negiranje presuda Tribunala u Hagu, kao što zabranjuje negiranje presuda za ratne zločine Medjunarodnog krivičnog suda i domaćih sudova", rekli su iz ove inicijative.

Ocenili su da Srbija nije "faktor pomirenja" u regionu i da je dugo bila "sigurna kuća za ratne zločince".

"Srbija je dugo bila sigurna kuća za ratne zločince i danas je za neke, poput Novaka Djukića. Srbija nažalost nije faktor pomirenja u regionu, koliko god pokušala sebe tako da nazove. Srbiji koja slavi i štiti zločince niko ne veruje, i niko ne želi da pruži ruku", navodi se u saopštenju.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.