AAA

POLITIKA | 13.06.2021 09:25 > 13.06 09:25

Joksimović: Dobro je što će 22. juna biti medjuvladina konferencija

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović izjavila je da je dobro što će 22. juna biti održana medjuvladina konferencija, jer je to signal da se ne ignorišu rezultati Srbije na putu ka Evropskoj uniji (EU).

Joksimović je za Radio televiziju Srbije (RTS) rekla da je važnije to što će politička medjuvladina konferencija biti održana 22. juna na jednom visokom političkom nivou, najverovatnije ministarskom.
"To je dobro, jer je to, izmedju ostalog, politički signal da nije prošlo nevidljivo sve što smo radili i da ne mogu da se ignorišu rezultati koje Srbija ima", ocenila je Joksimović.

Neke zemlje članice EU nisu dale zeleno svetlo za otvaranje novih poglavlja Srbiji, ali su se dogovorile o održavanju medjuvladine konferencije.

RTS je pre dva dana prenela da odredjen broj zemalja članica nije dao saglasnost za otvaranje poglavlja, ocenjujući da Srbija, uprkos nekim pomacima, nije dovoljno napredovala.

Kao kompromisno rešenje usvojena je odluka da sa Srbijom 22. juna bude održana politička medjuvladina konferencija, kao znak podrške Beogradu da nastavi sa reformama koje bi vodile mogućem otvaranju poglavlja na nekoj sledećoj medjuvladinoj konferenciji.

RTS ocenjuje da se od medjuvladine konferencije očekuje da Brisel donese odredjena razjašnjenja. Srbija mora da zna precizno kako se otvara klaster, koja su merila i kako će se koristiti novac iz investicionih fondova.

Prema novoj metodologiji proširenja, poglavlja su grupisana u šest tematskih celina ili klastera.

Srbija je pregovore o članstvu u EU započela u januaru 2014. godine. Od ukupno 35 poglavlja, do sada je otvoreno 18, a privremeno su zatvorena dva.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.