AAA

POLITIKA | 15.06.2021 14:10 > 15.06 14:19

Lajčak: Kurti i Vučić spremni za sveobuhvatnu normalizaciju odnosa

Kosovski premijer Aljbin Kurti i srpski predsednik Aleksandar Vučić su se obavezali da rade na normalizaciji odnosa kroz Dijalog i potvrdili da za to nema drugog puta, izjavio je danas u Briselu specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak, rekavši da "sastanak nije bio lak".Lajčak je posle današnjeg nastavka Dijaloga Beograd-Prištine saopštio da će se nova runda Dijaloga održati pre kraja jula.
"Sastanak nije bio lak, ali se dogodio", naveo je izaslanik EU, dodavši da su "oba lidera u veoma otvorenoj i iskrenoj razmeni stavova predočili šta svako od njih očekuje u Dijalogu".

"Za Evropsku uniju je važno to što su oba lidera potvrdila da nema drugog puta već da se normalizuju odnosi izmedju Kosova i Srbije", istakao je Lajčak.
Vučić i Kurti su se, po njegovim rečima, "obavezali da delaju na sklapanju sveobuhvatne normalizacije odnosa kroz Dijalog".

"Evropska unija, kao i gradjani Kosova i Srbije imaju velika očekivanja u odnosu na dvojicu vodja kako bi se prebrodilo nasledje prošlosti i Kosovo i Srbija uputili ka zajedničkoj evropskoj budućnosti time što će biti u stanju da normalizuju medjusobne odnose na sveobuhvatan način", sažeto je izvestio Lajčak o rundi Dijaloga, u kojoj su delegacije Beograda i Prištine predvodili Vučić i Kurti.

Visoki predstavnik EU Žozep Borel je uoči runde Dijaloga rekao da Priština i Beograd treba da iskoriste novi zamah u Dijalogu o normalizaciji odnosa, kao i zamah u novim gledanjima na Zapadni Balkana u Evropskoj uniji i postignu sveobuhvatni sporazum koji je "put u evropsku budućnost".


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.