AAA

POLITIKA | 15.06.2021 14:15 > 15.06 14:15

Kurti: Mi ocenjujemo da je ovo dijalog o medjusobnom priznanju

Premijer Kosova Aljbin Kurti ponovio je danas u Briselu da je cilj dijaloga sa Srbijom medjusobno priznanje i da je to rekao i predsednik SAD Džozef Bajden, što je predlog sa kojim se kosovske vlasti u potpunosti slažu.

"Srbija treba da prizna Kosovo i Kosovo treba shodno tome da prizna Srbiju. Iako i zvaničnici EU ne kažu direktno, jasno je da je cilj dijaloga medjusobno priznanje, jer bez priznanja Kosova nemoguć je put Srbije ka Evropskoj uniji", kazao je Kurti u obraćanju kosovskim novinarima u Briselu posle susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
Ocenio je da je tokom današnjeg sastanka "kosovska strana bila konstruktivna".

"Mi ćemo učestvovati u ovom procesu koji je težak. Druga (srpska) strana je govorila o starim pitanjima, mi smo dali četiri nova predloga", kazao je Kurti.

Rekao je da se prvi novi predlog odnosi na "unapredjenje sporazuma CEFTA u sporazum SEFTA u kojem bi se koristili model kakve imaju Island, Lihtenštajn i Norveška sa Evropskom unijom".

"Sledeći predlog je bio da dan nakon jučerašnjeg samita NATO-a, gde su date vrlo jasne i jedinstvene poruke, Kosovo i Srbija potpišu izjavu mira gde bi se mi kao države obavezali da nećemo napasti jedna drugu, i da na taj način doprinesemo miru i sigurnosti u našem regionu i šire", kazao je Kurti.

Prema njegovim rečima, treći predlog se odnosio na pitanja nestalih, povodom čega je zatraženo "da se iz srpske delegacije ukloni Veljko Odalović koji je bio zloglasni rukovodilac takozvanog Kosovskog okruga 1997-1999. godine i koji je zajedno sa Zoranom Andjelkovićem rukovodio okupiranim Kosovom".

Kurti se pozvao na izjavu srpskog političara Nenada Čanka koji je izjavio da u Srbiji postoji 16 masovnih grobnica sa telima kosovskih Albanaca, od kojih je samo pet otvoreno.

"Naš četvrti predlog se odnosi na pitanja manjina i bilateralni reciprocitet, koji je opšti princip, po kome bi mi za kosovske Srbe imali jedan Nacionalni savet, onako kako je u Srbiji za Albance i Bošnjake", rekao je Kurti.

Kako je rekao, "tri poslednja predloga su odbijena, dok se oko prvog predloga srpska strana nije izjasnila.

Upitan o pitanju nestalih i dogovoru koji je postignut sa Vladom Avdulaha Hotija, Kurti je rekao da je taj sporazum postigla "nelegitimna i neustavna vlada".

Ponovio je da nijedan sporazum ne važi bez postizanja saglasnosti o svim temama.

Izrazio je uverenje da je sporazum moguć ako se na početku raspravlja o principima i ako je iskren.

"Ali da će biti teško to je sigurno. Ja nisam pesimista, pošto sada razmatramo pitanja u njihovoj suštini i ne pokušavamo da ne vidimo slona u sobi. Sada imamo medjusobno nepriznavanje, Srbija ne priznaje Kosovo i Kosovo ne priznaje Srbiju", kazao je kosovski premijer.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.