AAA

POLITIKA | 23.06.2021 17:05 > 23.06 17:05

SsS: Poništavanjem odluke o doktoratu Malog nastavljeno uništavanje autonomije univerziteta

Skupština slobodne Srbije (SsS) saopštila je danas da "poništavanje odluke Senata Univerziteta u Beogradu (UB), kojom je diploma doktora nauka Siniši Malom proglašena ništavom zbog nedvosmisleno utvrdjenog plagijata, predstavlja nastavak uništavanja autonomije i kredibilteta visokog obrazovanja u Srbiji".

"Tražimo od rektorke Ivanke Popović da se pod hitno oglasi. Ova odluka Upravnog suda ima za cilj da još jednom utvrdi korake ka zatiranju univerziteta u zemlji u kojoj su znanje i stručnost sahranjene vrednosti", ocenila je SsS.
Kako je navela, "prethodni period obeležili su postupci vlasti koji su nesporno vodili ovom ishodu – Zakon o visokom obrazovanju iz 2017. godine, izbor novog rektora suprotno većinskom stavu zaposlenih na UB i početak procedure u Skupštini RS za prihvatanje izmena Zakona o visokom obrazovanju u kojima su načinjeni dalji koraci ka ozakonjenju kapitulacije akademske zajednice".

"Profesori i studenti Univerziteta u Beogradu, okupljeni u SsS, neće stajati sa strane i nemo posmatrati kako vlast uništava univerzitet. Svi pokušaji da se sa pritiscima izborimo putem peticija, dopisa i različitih procedura – nisu urodili plodom. Došlo je vreme da odlučno stanemo u odbranu naših sloboda", navela je SsS.

Takodje, SsS apeluje na sve članove akademske zajednice da joj se pridruže u odbrani autonomije univerziteta, a "svako ćutanje bi značilo saučešće u zločinu"
O


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.