AAA

POLITIKA | 17.07.2021 14:40 > 17.07 14:40

Kovačević: U septembru sve poskupljuje za 30 odsto, vlada da odustane od većih nameta

Član Predsedništva Narodne stranke Vladimir Kovačević pozvao je danas Vladu Srbije da odustane od povećanja nameta gradjanima i privredi jer, kako je ocenio, rast cena hrane i robe široke potrošnje već značajno ugrožava životni standard, a od septembra sledi novi skok cena za dodatnih 30 odsto.

"Gradjanima se više isplati da sada kupe sve što su planirali jer će istu robu za mesec i po dana platiti i za trećinu više. Ako vlada ne preduzme hitne mere, u septembru će se suočiti sa posledicama pada životnog standarda, a štrajkove i nezadovoljstvo gradjana moći će da spreči samo novi talas virusa korona i zabrana okupljanja", rekao je Kovačević, a saopštila je Narodna stranka.
"Država je podigla cenu gotovo svih administrativnih taksi, uverenja, taksi za izdavanje saobraćajnih dozvola, ličnih karata... Benzin poskupljuje skoro na nedeljnom nivou, a industrijska struja je za 40 odsto skuplja", dodao je Kovačević.

Kovačević je naveo da "u prodavnicama više nema nijedne cene hrane koja nije povećana".

"Srbija kao industrijski zavisna država uvozi sve, od igle do lokomotive, pa smo zbog toga mnogo zavisni i od globalne inflacije, a pogotovo od inflacije u regionu", rekao je Kovačević.

Kovačević je istakao da država mora da "podesi ekonomiju po meri srpskog preduzetnika a ne uvoznickig lobija", i da uskladi fiskalnu politiku Ministarstva finansija i Narodne banke Srbije.

"Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković je u junskom izveštaju iznela podatak da već par meseci unazad imamo stalni rast cena, koji je samo proslog meseca iznosio 3,3 odsto, dok ministar finansija Siniša Mali istovremeno tvrdi da Srbija nije nikad bolje stajala. Potpuno suprotne izjave čelnih ljudi zaduženih za finansije i državnu kasu rečito govore da država nema nikakvu strategiju, nego da vodi politiku 'od danas do sutra'", dodao je Kovačević.

Kovačević je naveo da su za borbu protiv inflacije potrebni veliko iskustvo i znanje, "koje ovaj režim nema".

"Inflacija je ekonomski pokazatelj i poremećaj koji se najteže može našminkati i na koji se najteže utiče, i ona je najdalja i najneuhvatljivija kategorija za kreatore ekonomske politike", rekao je Kovačević.

Kovačević je dodao da su, prema podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija FAO, koja iskazuje globalni rast cena, poljoprivredni proizvodi poslednjih godinu dana poskupeli za gotovo 30 odsto.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.