AAA

POLITIKA | 23.07.2021 20:05 > 23.07 20:15

GDF pozdravio odluku Incka o nametanju zakona o negiranju genocida u BiH

Gradjanski demokratski forum (GDF) je večeras pozdravio odluku Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Incka, da nametne zakon o zabrani negiranja genocida u BiH.

GDF je u saopštenju naveo i da je ta odluka "podrška istini, humanosti i dobrosusedstvu",  i da je "zasnovana na činjenicama i pravosnažnim presudama".

GDF je osudio reakciju srpskog člana predsedništva BiH  Milorada Dodika "i uvrede na račun visokog predsavnika", jer, kako je ukazano,  "Dodik time ne doprinosi interesima srpskog naroda u BiH".

U saopštenju je navedeno i da GDF smatra da je odluka Incka "težak udarac Vučićevoj ratnohuškačkoj politici tzv. srpskog sveta, koja je zasnovana na negiranju prethodnih zločina". Ocenjeno je i da "sramotna i neuka reakcija"  premijerke Srbije, "svedoči o pravim revanšističkim namerama koje Vučićev režim ima prema regionu". 

"Razum nalaže da se negiranje genocida u Srebrenici i veličanje ratnih zločinaca mora sprečiti u svakom društvu, pa i u Srbiji gde ovakvih pojava ima svakodnevno", dodao je GDF.

Dodik je ranije rekao da odbacuje odluku Incka, koji je danas nametnuo zakon o zabrani negiranja genocida u BiH.
"Genocid se nije desio i to je trajna ocena svih nas. Republika Srpska tu odluku odbacuje“, kazao je  Dodik.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.