AAA

POLITIKA | 26.07.2021 15:45 > 26.07 15:45

Anketa: Gradjani Srbije prepoznaju EU kao najvećeg donatora, većina za članstvo

Većina gradjana Srbije je za pridruživanje Evropskoj uniji (EU) i vide EU kao vodećeg donatora, trgovinskog i investicionog partnera, pokazala je anketa koju je sprovela Ninamedia za Delegaciju EU u Srbiji.

Pristupanje Srbije EU podržava 54 odsto ispitanika, dok je jedna trećina protiv, pokazala je anketa, saopštio je EU Info centar.
Računajući samo one koji bi izrazili mišljenje, referendum bi doveo do rezultata 62 odsto prema 38 odsto u korist pristupanja EU.

Najveći proevropski segment stanovništva čine mladi (18-29 godina) sa više od dve trećine koji su za članstvo Srbije u EU.

Na pitanje kako bi glasali, ako bi se danas organizovao referendum o pristupanju Srbije EU, 52,3 odsto ispitanika reklo je "za" dok se 32, 6 odsto izjasnilo "protiv". Da ne bi glasali reklo je 8,4 odsto ispitanika, njih 6,2 odsto nije sigurno a 0,5 odsto odbilo je da odgovori.

Anketa je pokazala da gradjani Srbije dominantno vide EU u pozitivnom svetlu i povezuju je sa mogućnostima i napretkom, boljim ekonomskim standardom, mogućnošću slobodnog putovanja, poštovanjem ljudskih prava itd.


Broj gradjana koji veruju da su uslovi za pridruživanje uniji za dobrobit same Srbije stalno raste, kao i percepcija da EU želi Srbiju za člana.

Ambasador EU u Srbiji Sem Fabrici istakao je da veoma ohrabruju rezultati poslednje ankete javnog mnjenja.

"Većina gradjana Srbije i dalje podržava pristupanje uniji i pozicionira EU kao najvećeg donatora, trgovinskog i investicionog partnera, uključujući i period tokom pandemije. Dodatno, više gradjana veruje u našu snažnu posvećenost da nam se Srbija pridruži kao članica EU. To nas dodatno motiviše da nastavimo da gradimo snažnije veze i angažujemo se u svim poljima radi bržeg i potkrepljenog procesa pristupanja EU", naveo je Fabrici, dodaje se u saopštenju.

Istraživački tim Ninamedije saopštio je da su posle osam talasa istraživanja identifikovali stabilnu većinsku podršku članstva Srbije u EU (54,3 odsto).

Gradjani Srbije vide EU kao ključnog ekonomskog i političkog partnera (kada su u pitanju trgovina i investicije – 42,7 odsto gradjana navodi EU ), a više od 50 odsto gradjana smatra da će oni lično kao i država Srbija ulaskom u EU ostvariti više prednosti nego nedostataka.

Više od 40 odsto ispitanika zna da je EU najveći donator u Srbiji, daleko ispred bilo koje druge zemlje ili organizacije. Pri tome, većina gradjana Srbije prepoznaje da je EU najvažniji trgovinski i investicioni partner Srbije, mnogo ispred drugih zemalja (Kina, Rusija, SAD, itd).

Na pitanje ko je po njihovom mišljenju najveći donator u Srbiji 40,9 odsto ispitanika reklo je EU, 32,4 odsto Kina, a 20,2 Rusija.

Ukupno 58 odsto gradjana podržava dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU. Istovremeno, gradjani veruju da je proces normalizacije najvažniji uslov za Srbiju da bi se pridružila EU, za kojim sledi borba protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Gradjani bi želeli da budu bolje informisani o EU i procesu evrointegracija Srbije. Njih 55 odsto smatra da su Vlada Srbije i Ministarstvo za evropske integracije primarno odgovorni za komunikaciju o efektima pristupanja Srbije EU.

Istraživanje je sprovedeno u junu 2021. na uzorku od 1.211 ljudi iz 40 gradova i opština, koristeći CAPI metodu (kompjuterski podržano anketiranje licem u lice).


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.