AAA

POLITIKA | 29.07.2021 22:05 > 29.07 22:05

EU traži objašnjenje od Iraka o migrantima koji iz Belorusije ulaze u Litvaniju


Šef evropske diplomatije Žozep Borel zatražio je danas objašnjenje od iračkih vlasti u vezi sa korišćenjem bagdadskog aerodroma za prebacivanje migranata u Belorusiju, odakle ilegalno ulaze u Litvaniju, članicu EU.

"Ta ruta je uspostavljena. Irački migranti lete iz Bagdada za Minsk, a potom idu autobusom do granice s Litvanijom, koju ilegalno prelaze. To je odgovor Belorusije na sankcije (koje smo joj uveli). Nažalost, migranti se još jednom koriste kao oružje", rekao je Borel za španski list El Pais.
Borel je u utorak razgovarao sa šefom iračke diplomatije Fuadom Huseinom "o tome kako se odnositi prema sve većem broju iračkih državljana koji ilegalno prelaze iz Litvanije u Belorusiju", rekao je portparol Evropske komisije Adalbert Janc.

"Ovo pitanje nije važno samo za jednu članicu, već za celu EU. Računamo na podršku Iraka", naveo je Janc na Tviteru.

On je kazao da irački državljani čine većinu migranata koji se prevoze do Litvanije i dodao da im neće biti odobren azil.

Litvanija, članica EU i NATO, registrovala je dolazak 2.700 migranata od početka godine, a medju njima su i gradjani Belorusije koji beže iz zemlje zbog represije vlasti.

Članice EU pripremaju oštrije ekonomske sankcije protiv režima beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.