AAA

POLITIKA | 30.07.2021 17:05 > 30.07 19:55

Dva člana posade poginula u napadu na brod povezan s izraelskim milijarderom

 Dva člana posade su poginula na brodu povezanim s izraelskim milijarderom navodno napadnutim u Arabijskom moru kraj Omana, saopštile su danas vlasti.

Na meti napada bio je naftni tanker, koji je plovio pod liberijskom zastavom, severoistočno od omanskog ostrva Masirah, preko 300 kilometara jugoistočno od glavnog grada Omana, Muskata.
Izraelski zvaničnici nisu odmah potvrdili da se nešto dogodilo u vreme pojačane napetosti izmedju te zemlje i Irana kada su u zastoju pregovori o nuklearnom sporazumu Teherana sa velikim silama.

Drugi izraelski brodovi bili su meta napada u proteklim mesecima usred rata u senci izmedju dve zemlje i izraelski zvaničnici su za te napade optužili Islamsku Republiku.

Izrael je u meduvremenu osumnjičen za niz napada na iranski nuklerni program.

Zodijak maritim (Zodiac Maritime), deo Zodijak grupe (Zodiac Group) izraelskog milijarder Ejala Ofera je saopštio da je napadnuti brod tanker i da je u vlasništvu Japana, te da je napad opisao kao piratstvo, ali nije obelodanio detalje.

Naknadno je rečeno da su poginula dva člana posade, jedan iz Velike Britanije, a drugi iz Rumunije i da nije bilo drugih povreda.

U vreme incidenta brod je bio u severnom delu Indijskog okeana, plovio je iz Dar el Salama u Tanzaniji i Fudžerju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

U kratkom saopštenju Pomorskih trgovinskih operacija Velike Britanije je navedeno da je u toku istraga incidenta za koji je rečeno da se dogodio kasno sinoć i da se ne radi o piratstvu.

Oman nije potvrdio napad i omanski zvaničnici nisu odgovorili na molbu da daju izjavu, kao ni Peta flota mornarice SAD koja patrolira Bliskim istokom.

Otkako se bivši predsednik Donald Tramp jednostrano povukao iz nuklearnog sporazuma 2018. godine bilo je više napada na brodove u regionu za koje se sumnja da ih je izveo Teheran.

Iranski mediji su preneli izveštaje stranih medija o napadu koji se dogodio sinoć pošto je državni sekretar SAD Entoni Blinken govoreći iz Kuvajta upozorio Iran da pregovori u Beču o nuklearnom sporazumu ne mogu trajati neograničeno.

Ovo je drugi put ovog meseca da brod koji ima veze s izraelskim milijarderom Oferom bio meta.

Početkom jula se na brodu koji je takodje plovio pod liberijskom zastavom, a nekad je bio povezan sa Zodijak maritimom, dogodila neobjašnjena eksplozija dok je plovio severnim delom Indijskog okeana.


Zvaničnik SAD: U napadu na naftni tanker u Omanu korišćen dron samoubica


U napadu u Arabijskom moru kraj Omana na naftni tanker povezan s izraelskim milijarderom, u kome su poginula dva člana posade, korišćen je, kako se čini, takozvani dron samoubica, rekao je jedan američki zvaničnik.

Odgovornost za napad na taj brod koji je plovio pod zastavom Liberije još niko nije preuzeo.

Ocena američkog zvaničnika ukazuje na mogućnost da iza napada stoji neka vlada ili pripadnici milicije.

Jedan izraelski zvaničnik je rekao da je brod napao iranski dron, ali nije pružio dokaze za to.

Mornarica SAD je brzo stigla na mesto gde se to dogodilo da prati tanker do bezbedne luke.

Ovaj incident predstavlja najgore pomorsko nasilje u regionalnim napadima na brodove od 2019. godine. SAD i Izrael su za te napade optuživali Iran.

Islamska Republika Iran će sada, kako se čini, zauzeti još oštriji stav prema Zapadu u vreme dok se priprema za inauguraciju čvrstorukaša, štićenika vrhovnog lidera ajatolaha Ali Hamneija, Ebrahima Raisija, za predsednika naredne nedelje.

Na meti napada koji se dogodio kasno sinoć bio je tanker koji je plovio severoistočno od omanskog ostrva Masirah, preko 300 kilometara jugoistočno od glavnog grada Omana, Muskata.

Kompanija sa sedištem u Londonu Zodijak maritajm (Zodiac Martime) deo Zodijak grupe (Zodiac Group) izraelskog milijardera Ejala Ofera, saopštila je da su poginula dva člana posade, jedan iz Velike Britanije i drugi iz Rumunije.

Imena žrtava nisu navedena, niti je opisano šta se dogodilo tokom napada, samo je izraženo uverenje da niko drugih od članova posade nije ranjen.

"U trenutku incidenta brod je bio na severu Indijskog okeana, plovio je od Dar es Salama (u Tanzaniji) do Fudžere (Ujedinjeni Arapski Emirati) bez tovara", navedeno je u saopštenju kompanije.

Zodijak maritajm je saopštio da su vlasnici broda "Merser strit" (Mercer Street) Japanci.

Naknadno je rečeno da tanker plovi od kontrolom svoje posade "na bezbednu lokaciju uz pomorsku pratnju SAD".

Vojni izvori u Velikoj Britaniji su rekli da je u toku istarga i da u njoj učestvuju koalicione snage.

Anonimni zvaničnik SAD je rekao Asošiejted presu da je napad izveo jedan dron i da su druge bespilotne letilice učestvovale, ali da se ne zna ko stoji iza toga.

Iran i pobunjenici Huti u Jemenu koji imaju podršku Irana su ranije koristili bespilotne letelice sa eksplozivom za napade.

Omanski zvaničnici nisu odgovorili na molbu da daju izjavu, a ni Izrael nije javno potvrdio napad.


 foto:prt.scr youtube


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.