AAA

POLITIKA | 10.09.2021 17:50 > 10.09 17:50

MO: Srbija ne učestvuje u vojnoj vežbi u Rusiji i Belorusiji

Vojska Srbije ne učestvuje u vojnoj vežbi koja se održava u Rusiji i Belorusiji, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.


"Ministarstvo odbrane saopštava da Vojska Srbije ne učestvuje u strateškim vojnim manevrima 'Zapad 2021' koji počinju 10. septembra", navelo je Ministarstvo na pitanje Radija Slobodna Evropa.
Ranije danas, na portalu televizije B92 pisalo je da Vojska Srbije učestvuje u vojnoj vežbi koja se od danas do 16. septembra održava u Rusiji i Belorusiji.

Zajednička strateška rusko-beloruska vežba "Zapad 2021" održava se na 14 poligona, od kojih je pet na teritoriji Belorusije, a devet u Rusiji, uz učešće 200.000 vojnika.

U prvom delu manevara, na beloruskoj teritoriji, učestvovaće 12.800 vojnika, uključujući 2.500 ruskih i oko 50 iz Kazahstana. U drugom delu, na ruskom tlu, pridružiće se vojske Jermenije, Kazahstana, Tadžikistana, Indije, Kirgizije, Mongolije i Šri Lanke, dok Kina, Vijetnam, Mjanmar, Pakistan i Uzbekistan šalju posmatrače, prenosi Dojče vele.

Srbija je u junu ove godine učestvovala u zajedničkoj vojnoj vežbi sa Rusijom i Belorusijom "Slovensko bratstvo", održanoj u Rusiji, zbog čega je kritikovana od predstavnika EU.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik rekao je tada da učešće u vežbi "Slovensko bratstvo" ne pomaže Srbiji na evropskom putu i da je za napredak ka članstvu u Uniji potrebna jasna spoljnopolitička orijentacija.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.