AAA

POLITIKA | 11.09.2021 08:15 > 11.09 18:03

Završen ekološki protest, odblokiran Brankov most (FOTO)


Ekološki aktivisti završili su oko 17.45 sati protest na Brankovom mostu, preko koga je saobraćaj počeo lagano da se odvija.

Govornici su na kraju skupa poručili da je "ovo bila blokada opomene", kao i da će "dati vlastima sedam dana da ispune njihove zahteve a ako se to ne desi da će nastaviti sa protestima po Srbiji".

Protestni skup ekoloških aktivista počeo je na Trgu Nikole Pašića nešto posle 14.00 sati, a glavni zahtev je bio da Vlada Srbije poništi sve obaveze koje ima prema kompaniji Rio Tinto.


Ustanak za opstanak: Vlada Srbije da poništi sve obaveze prema Rio tintu

Ekološki aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta izjavio je danas na protestu "Ustanak za opstanak" da je novi zahtev ekoloških udruženja i gradjana da Vlada Srbije momentalno poništi sve obaveze prema kompaniji Rio tinto.

Jovanović je na protestu u centru Beograda poručio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da Srbiju neće "natapati otrovom", a kako je rekao, da "našu dece neće trovati".

On je pozvao Vučića da "pogleda dobro" šta narod misli o "njegovom strateškom partneru", Rio tintu.

"Rio tinto, marš iz Srbije", rekao je Jovanović.

Okupljeni su na pomen Vučića pogrdno skandirali predsedniku Srbije.

Jovanović je kazao da su se gradjani danas okupili da kažu "ne" onima koji im "nude koncentrovanu sumpornu kiselinu".

"Ko truje Srbiju Ling long, Zidjin, Rio tinto...", rekao je on i dodao da je "dugačak spisak predatora koji bi da uzmu svoj deo".

On je naveo da se protest održava u "bermudskom trouglu", jer je sa jedne strane Skupština grada u kojoj "sedi onaj koji kad vidi drvo prihvati se motorne testere", zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Jovanović je rekao da je s druge strane Skupština Srbija u kojoj "sede robovi", koji sprovode "volju jednog koji umislio da je Bog".

Jovanović je obraćanje započeo pozivom na minut ćutanja za sve preminule od zagadjenja i "uginule reke".

Govornici su tokom obraćanja su naglasili da kompanija Rio tinto zagadjuje vazduh i upropoštava životnu sredinu u Jadru.

Nenad Kostić, koji je pre tri godine podneo ostavku na članstvo u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU), rekao je da Rio tinto ne radi na zaštiti životne sredine, već isključivo na propagandi.

On je, istakavši da govori u svoje ime, naveo da Rio tinto glumi da razvija visokotehnološke procese jer, kako je istakao, "ta kompanija ne haje za tehnologoiju i ekologiju, već isključivo za propagandu".

Dekan Šumarskog fakulteta Ratko Ristić odao je priznanje meštanima Gornjih Nedeljica, kao i drugima koji se protive rudarenju jadarita i istraživanju litijuma i naglasio da je na skupu u Beogradu prisutna "savest Srbije".

Ristić je rekao da nema nikakvog razloga da se to radi u Srbiji te je naveo da najveći svetski proizvodjač baterija, koji je u Kini, od 2023. prelazi na pakovanje natrijumskih baterija.

Naveo je i primer druge kineske kompanije koja je napravila baterije od materijala koji se dobija iz grafita i upitao zašto vlada Srbije na podrži poljoprivredu, posebno na području Jadra.

Kazao je i da strane multinacionalne kompanije Srbiju vide kao jeftinu resursnu bazu i da svaki investitor može da radi šta hoće.

Dvoje meštana Gornjih Nedeljica iz inicijative "Ne damo Jadar" istakli su da su na prvoj liniji odbrane i da zajedno sa još 22 sela neće dozvoliti izgradnju rudnika Rio tinto.

Marijana Petković rekla je da u tom selu živi mnogo dece i da će ona dobiti ulaz u rudnik na samo 200 metara od sela.

"Vaša deca dobijaju tablete, a naša rudnik", rekla je ona i najavila da će se Cer "braniti kako zna i ume".

Ekološki protest "Ustanak za opstanak" počeo je danas u 14.00 sati u centru Beograda, a okupljeni gradjani izražavali su nezadovoljstvo zbog niza ekoloških problema u Srbiji.

Više od 30 ekoloških organizacija i pojedinci okupljenih oko Ekološkog ustanka pozvali su na protest zbog ekoloških problema, a na skupu su govorli brojni ekološki aktivisti, javne ličnosti, profesori, glumci i književnici.

Govornici su pozvali okupljene na jedinstvo, i isticali da u protestu "nema politike", tako da su se Radomir Lazović iz Inicijative Ne davimo Beograd, i predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović predstavili "kao ekološki aktivisti", bez pominjanja njihovih pokreta i stranaka.

Lazović se zahvalio svima koji se u svakom kraju Srbije bore za zdravu životnu sredinu i naglasio da oni koji su se danas okupili u centru Beograda "brinu o svojim rekama, šumama, vazduhu i vodi".

On je dodao da u Srbiji gradjani dišu "najzagadjeniji vazduh", da deponije prete da ih zatru a da se na otrovanoj zemlji uzgaja hrana.

"Jesmo li mi to zaslužili? Imamo li ljudskog dostojanstva to nam rade od Srbije, da li je to patriotizam", rekao je Lazović i dodao da "Srbija mora da bude oslobodjena svih tih štetnih projekata kako bi gradjani živeli u svojoj zemlji".

Nebojša Zelenović je rekao da se stalno govori da u Srbiji nema prečistača otpadnih voda, kao i da je nemoguće rešiti probleme otpada, ali da to nije tačno jer je u Šapcu "sve to uradjeno".

Zelenović je pozvao okupljene da naprave "veliki dogovor", i dodao da je ekološka borba, "borba za budućnost Srbije i budućnost naše dece".

Okupljeni, kojih je na samom početku protesta oko 1.000, nosili su majice s natpisima: "Ne damo Jadar", "Litijum u Levaču Ne", kao i transparente na kojima piše: "Rio tinto i ostali zagadjivači marš iz Srbije", "Nećemo ne damo", "Stop MHE spasimo Studenicu", "Zrenjanin Ling long, obruč se steže Loznica, Beograd, Smederevo, Bor".

Saobraćaj u ulici ispred Skupštine Srbije u oba smera bio je zatvoren, a bina sa koje se obraćaju učesnici protesta bila je postavljena u blizni Trga Nikole Pašića.

KOMENTARI

Broj komentara : 1

Beograd11/09/2021 11:31

Ustani Beograde.

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.