AAA

POLITIKA | 13.09.2021 20:55 > 13.09 21:42

Merkel: Kosovsko pitanje mora biti zatvoreno pre ulaska Srbije u EU


Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas u Beogradu da kosovsko pitanje mora biti zatvoreno pre ulaska Srbije u EU, ali da pre toga treba da budu rešena sva druga otvorena pitanja u procesu evropskih integracija.

Upitana da li je priznavanje Kosova uslov za članstvo Srbije u EU, Merkel je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rekla da će "neka pitanja biti rešena na kraju procesa" evropskih integracija Srbije.
"To (kosovsko) pitanje se mora rešiti da bi države članice Unije potvrdno odgovorile o pristupanju (Srbije) EU. Ali nema smisla razgovarati o kraju tog procesa pre nego što se reše drugi problemi. Ja sam za pragmatičan pristup, to pitanje neće nestati, ono se mora rešavati, ali ja sam za mapu puta, gde se prvo rešavaju sva druga pitanja", kazala je Merkel.

Ona je navela da EU mora da ima "mnogo razumevanja za konflikte koje je potrebno prevazići" i ukazala da je i Nemačkoj bilo potrebno "dugo vremena kada je reč o jedinstvu i priznavanju granica i sličnim pitanjima".


Merkel: EU će baviti pitanjem eksploatacije litijuma u Srbiji

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas u Beogradu da će se EU sigurno baviti pitanjem eksploatacije litijuma u Srbiji.

"Srbija ima nešto što zaista vredi, ali postoji zabrinutost da li će eskploatacija biti u skladu sa ekološkim standardima. Mislim da EU ima dobre standarde, države članice će se sigurno baviti tim pitanjem jer je klimatska neutralnost u Evropi zaista važno pitanje", rekla je Merkel.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, Merkel je kazala da se Nemačka, "kao i druge države, interesuje za litijum u Srbiji".

"Imamo veliki broj investicija u oblasti auto industrije u Srbiji, svi znamo koliko je važan litijum za buduću mobilnost i za baterijske ćelije", navela je Merkel.Vučić sa Angelom Merkel o zaštiti životne sredine

Predsednik Srbije Alekandar Vučić rekao je danas u Beogradu da je sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel razgovarao i o zaštiti životne sredine i da će u Srbiji, po tom pitanju, sve biti radjeno u skladu sa najvišim svetskim stanadardima.

"Razgovarali smo o potpunoj zaštiti životne sredine i da sve bude, ako se ikada bude u bilo čemu pristupilo eksplataciji , "o majningu" (rudarstvu) da mora da bude uradjeno u skladu sa najvišim evropskim i svetskim standardima i da mora da zaštitimo naš narod", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Predsednik Srbije je ponovio da gradjani moraju da donesu odluku o tome, (o iskopavanju litijuma).

"Pod broj dva, narod mora da donese odluku da li ćemo da radimo ili ne", rekao je Vučić.
Prema njegovim rečima, ako Srbija udje u sve to, smatraće Nemačku kao izuzetnog partnera.

On je napomenuo da je to velika prilika za Srbija, ali, kako je naglasio, samo ako se obezbede čist vazduh, voda i sigurna životna sredina za ljude.


Merkel: Inicijativa Otvoreni Balkan mora da bude otvorena i za druge tri zemlje regiona

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas u Beogradu da inicijativa Otvoreni Balkan, koju su pokrenule Srbija, Albanija i Severna Makedonija, mora da bude otvorena i za ostale tri zemlje Zapadnog Balkana.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, Merkel je kazala da će ta inicijativa možda dovesti do napretka, ali da "ne bi želela da neki imaju utisak da postoji neki poseban klub".

"Procesi moraju da budu otvoreni. Ako od šest zemalja (Zapadnog Balkana) tri kažu da žele da naprave neki korak, mora biti jasno da će i četvrta zemlja biti uključena kada kaže da želi i ona da učestvuje. Uvek moramo imati kao cilj da to bude na kraju svih šest zemalja", kazala je Merkel.

Povodom budućnosti inicijative Berlinski proces koju je ona inicirala radi bržeg približavanja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, Merkel je rekla da je optimista da će njen naslednik na mestu kancelara, ko god da to bude, nastaviti sa tim aktivnostima.Merkel: Srbija postigla niz rezultata, ali predstoji dug put do EU

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas u Beogradu da je Srbija postigla niz rezultata u reformama, ali da i njoj i celom regionu predstoji dug put do članstva u EU.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem posle sastanka, Merkel je rekla da joj je "drago da čuje da se Srbija intentzivno bavi reformama pravosudja".

"Razgovarali smo o potrebi za reformama, važno je da se postigne napredak u oblasti pravosudja, predsednik Vučić je izneo planove i dao obećanja", kazala je Merkel.

Ona je ohrabrila Srbiju "da ide dalje ka pravnoj državi, ka pluralnom društvu" i dodala da "ekonomski uspesi treba da budu pokazatelj da je članstvo u EU cilj koji se isplati".

"Znam da je percepcija da proces evropskih integracija teče sporo i da evropska strana postavlja nove zahteve, ali vidimo niz rezultata i vidimo napredak. Pažljivo se gleda da se postavljaju isti uslovi svim državama Zapadnog Balkana", kazala je Merkel.

Navela je da EU ima "veliki geostrateški inetres" da sve zemlje Zapadnog Balkana budu primljene u EU i ukazala na mogućnost "uticaja iz drugih područja" ako Unija ne deluje dovoljno brzo u nekim situacijama.

Merkel je istakla značaj uloge Berlinskog procesa, navodeći da on "nikako ne treba da zameni" proces pristupanja Uniji, već da povezuje zemlje Zapadnog Balkana.

"Zadovoljstvo mi je što vidim rezultate, korak po korak. Dosta toga smo postigli. Imaćemo uskoro sastanak u Sloveniji sa državama Zapadnog Balkana, možda ćemo već tada biti korak dalje", rekla je Merkel.

Merkel je kazala da su Srbija i Nemačka "blisko povezane" i dodala da su odnosi u ekonomiji i kulturi "davno uspostavljeni".

Navela je da je tokom godina saradnje sa Vučićem sa njim uspostavila "odnos punog poverenja".

"Naše odnose odlikuje iskrenost u razgovorima i sposbnost da se druga strana sasluša. Upoznala sam Vučića kao osobu koja ne daje lažna obećanja nego uvek pokušava da sprovede ono što je obećao", kazala je nemačka kancelarka.
Merkel: Nemačka će donirati Srbiji 500.000 evra povodom 80. godišnjice od napada Vermahta

 Nemačka će donirati Srbiji 500.000 evra povodom 80. godišnjice napada Vermahta na Jugoslaviju, izjavila je danas kancelarka Angela Merkel u Beogradu.

"Zadovoljstvo mi je što mogu da najavim iznos od 500.000 evra sa nemačke strane za obnovu. To je važan znak za pomirenje i za sećanje", rekla je Merkel na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Merkel je navela i da predstoji zaključivanje bilateralnih sporazuma o saradnji u oblasti kulture i o Nemačkoj školi u Beogradu, kao i ratifikacija sporazuma o ratnim memorijalima.Vučić: Strah od onog što nas čeka nakon Merkel, trudićemo se da imamo najbolje moguće odnose

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ne zna kako će izgledati saradnja sa budućim nemačkim kancelarom, koji će zameniti Angelu Merkel, i da zbog toga "pomalo oseća strah".
"Sad se pitam a ko će to iz Evrope da nas pozove i da nam kaže da moramo da budemo odgovorniji, da gradimo više puteva, auto-puteva, pruga, umesto što ćemo da se svadjamo preko plota", rekao je Vučić novinarima u Palati "Srbija" nakon sastanka sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Vučić je istakao da god bude novi nemački kancelar, Srbija će se "truditi da ima najbolje moguće odnose", i dodao da će "i za godinu dana imati samo reči hvale o Merkel".

Prema njegovim rečima, Merkel je "bila i jeste nesumnjivi lider Evrope" i dodao da je ona bila jedina koja je mogla da "podigne slušalicu, pozove nekoga od nas (lidera zemalja Zapadnog Balkana) i da utiče na dogadjaje u regionu".

"Imali smo mir sve ovo vreme. Prolazili smo kroz najturbulentniji period od migracija i sećate se kakve je krize sve to izazivalo ovde u regionu i uz podršku Nemačke i Angele Merkel to smo prevazilazili. Imali smo i koronu i teške ekonomske stvari i uz podršku Nemačke to prevazilazili i ulazili preko Brisela i EU u sve veći broj infrastrukturnih projekata na kojima smo zajednički radili", istakao je Vučić.

On je dodao da se rezultati nemačke kancelarke mogu videti i na saradnji Srbije i Albanije, kao i da se poslednji susret predstavnika te dve zemlje, pre onog koji je Merkel organizovala, dogodio 1947. godine.

"A danas, posle samo nekoliko godina od početka Berlinskog procesa, (premijer Albanije) Edi Rama i ja se čujemo svakih sedam do deset dana, vidimo se svakih mesec dana, razgovaramo o svemu, gradimo puteve, autoputeve, otvaramo granice", rekao je Vučić.

Nemačka kancelarka Angela Merkel boravi u Srbiji u sklopu oproštajne posete Zapadnom Balkanu.
Vučić: Sa nemačkom kancelarkom razgovarano i o vladavini prava u Srbiji

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas u Beogradu da je sa nemačkom kancelarkom Aneglom Merekl imao otvorene i konkretne razgovore o evropskim integracijama Srbije, njenom ekonomskom razvoju i vladavini prava, i o dijalogu sa Prištinom.


Vučić je na zajedničkoj konferenciji za novinare ponovo zahvalio kancelarki na svemu što su ona i njena vlada uradili za Srbiju i naveo da je sa njom razgovarao i o regionalnim pitanjima i vladavini prava u Srbiji.


"Predao sam i novi izveštaj o svemu onome sto je Vlada Srbije po tom pitanju uradila, takodje ukazujući na činjenicu da znamo da još mnogo toga moramo da uradimo i da su stvari daleko od idealnih, i da smo posvećeni i ustavnoj reformi i reformi pravosudja i reformi medijskog i kompletnog političkog sektora", rekao je on.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.