AAA

POLITIKA | 16.09.2021 14:20 > 16.09 16:37

Sedam lokalnih samouprava učestvovaće u inicijativi 'Reload 2' koji sprovodi UNDP


Sedam jedinica lokalne samouprave potpisalo je danas sporazume o saradnji u okviru inicijative "Reload 2", koja će trajati od 2021. do 2024. godine, i ima ukupnu vrednost od 2 miliona dolara u Srbiji.

"Reload 2" je druga faze Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu, koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).
Potpisivanjem Sporazuma u zgradi Ujedinjenih nacija u Beogradu gradovi i opštine učesnice u programu Novi Sad, Kruševac, Vrnjačka Banja, Topola, Subotica, Vladičin Han i Babušnica obavezale su se da će, uz pomoć UNDP-a, uvesti transparentnije procedure za finansiranje projekata organizacija civilnog društva (OCD).

To uključuje uspostavljanje jasnijih i transparentnijih kriterijuma za odabir inicijativa finansiranih iz lokalnih fondova, praćenje potrošnje dodeljenih sredstava, te izveštavanje javnosti o rezultatima.

"Reload 2" program će promovisati i podržati angažovanje mladih i sprovodjenje omladinskih inicijativa, dogovoreno je sporazumom.

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić izjavila je da njeno ministarstvo podržava taj program jer veruje da se demokratija gradi na lokalnom nivou.

"Ministarstvo će pripremiti priručnik, recept za primenu zakona o planskom sistemu na lokalu, i uputstvom kako da se dele informacije i uključe svi zainteresovani u dijalog od starta. Ovaj program menja komunikaciju izmedju izabranih članova lokalne vlasti i gradjana", rekla je Čomić.

Stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji Fransin Pikap podsetila je na, kako je ocenila, odlične projekte OCD koje su bile učesnice u prethodnoj fazi programa, poput inicijative Udruženja za pomoć osobama s autizmom u Kragujevcu.

"Predano osoblje i volonteri organizacija civilnog društva su u direktnom kontaktu sa gradjanima i mogu najbolje da prepoznaju njihove potrebe. Zbog svog rada na terenu, znanja i iskustva, organizacije civilnog društva su u najboljoj poziciji da ukažu na prioritete koje je potrebno finansirati iz ograničenih lokalnih budžeta. Naš cilj je da pomognemo organizacijama i lokalnim organima vlasti da efikasnije primene postojeću zakonsku regulativu, a na dobrobit svih gradjana", kazala je ona.

Šef odeljenja za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Srbiji Nikola Bertolini izjavio je da je taj program ključan za uspostavljanje razumevanja izmedju lokalnih vlasti i organizacija civilnog društva koje igraju veoma važnu ulogu u zajednici.

"Nadamo se da će se i druge opštine i gradovi ugledati na partnere u 'Reload 2' programu, i primere dobre prakse proširiti kroz čitavu zemlju. Takodje se nadamo da ćemo kroz ovaj program pomoći mladima da se pokrenu i preuzmu aktivniju ulogu u svojim zajednicama", dodao je Bertolini.

Gradjanske inicijative koje će se sufinansirati iz lokalnih budžeta i "Reload 2" sredstava doprineće poboljšanju životnih uslova gradjana u tim lokalnim zajednicama nudeći im nove usluge i povećavajući kvalitet i obuhvat postojećih, rečeno je na konferenciji pre potpisivanja sporazuma.


CEO VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI OVDE:


BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.