AAA

POLITIKA | 16.09.2021 18:45 > 16.09 18:45

Vlada Srbije usvojila Predlog zakona o zaštiti od buke i jednokratnu pomoć od 20 evra u decembru

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o zaštiti od buke u životnoj sredini, koji predvidja uspostavljanje jedinstvenog sistema i utvrdjivanje mere zaštite kako bi se smanjili štetni efekti buke na zdravlje ljudi, utvrdile granične vrednosti i javnosti obezbedio pristup tim informacijama.

Kako se navodi u saopštenju Vlade, predložena rešenja predvidjaju preventivne mere zaštite od buke koje se osnose na oblasti planiranja i izgradnje, kao i novčano sankcionisanje ili oduzimanje predmeta kojim je načinjen prekršaj.
Na sednici su usvojene i izmene i dopune Zakona o privremenom registru punoletnih državljana kojima se isplaćuje novčana pomoć, čime je definisano davanje dodatne jednokratne pomoći od 20 evra (u dinarskoj protivvrednosti), u decembru.

Gradjani koji se nisu prvobitno prijavili za dodatnu novčanu pomoć 30+30 evra, kao i oni koji su postali punoletni nakon 24. aprila 2021. godine, kada je Zakon stupio na snagu, to mogu da učine od 15. do 30. novembra 2021. godine.

Na sednici vlade usvojen je Zaključak o prihvatanju donacije Poljske od 200.000 "Spikevax" (pod ranijim nazivom "Moderna") vakcina protiv korona virusa.

Članovi vlade usvojili su Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o fiskalizaciji kojim se produžava rok do 30. aprila 2022. godine za prelazak na novi sistem, a koji predvidja mogućnost korišćenja, pored fiskalne kase, i tableta, mobilnog telefona i običnog ili termalnog štampača, kao i kombinaciju hardverskih i softverskih komponenti uredjaja.

Vlada je usvojila Zaključak u vezi sa izveštajem o stanju u sektoru mlekarstva i saglastnosti da se preduzmu neophodne aktivnosti za unapredjenje stanja u sektoru mlekarstva u cilju ublažavanja posledica nastalih usled pandemije korona virusa.

Na današnjoj sednici doneta je i Odluka da se letnjikovac porodice Pejačević u Jarkovcima proglasi za kulturno dobro, kao i Odluku o utvrdjivanju mere zaštite, granice zaštićene okoline i mere zaštite zaštićene okoline spomenika kulture zgrade Mitropolije u Novom Pazaru.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.