AAA

POLITIKA | 21.09.2021 11:45 > 21.09 11:56

Martinović: Kodeks se menja na preporuku eksperata

Predsednik Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja Aleksandar Martinović izjavio je danas da se Kodeks ponašanja narodnih poslanika pokazao kao dobar akt koji doprinosi podizanju političke kulture na viši nivo, a da su nove izmene predložene zbog preporuka eksperata.

Martinović je rekao da su stručnjaci iz Grupe država za borbu protiv korupcije (GRECO) i iz OEBS-a dali korisne sugestije za izmene kodeksa i ukazali na odredjene tehničke i normativne nedostatke, te da je veća pažnja posvećana Etičkoj komisiji.

"Propisali smo sastav komisije i postupak za predlaganje kandidata. Komisiju će činiti tri redovna profesora univerziteta, a dva člana biće predstavnici službe Narodne skupštine", rekao je Martinović.

U predlogu izmena stoji da će Komisija imati pravo da iskaže stav o kršenju kodeksa, ali da to neće biti obavezujuće za nadležni odbor, ali će stav etičke komisije biti objavljen na sajtu.

Novim izmenama uvodi se i novčana kazna za poslanike koji budu dobili opomenu, ili javnu opomenu za kršenje Kodeksa.

Martinović je pohvalio i Kodeks ponašanja narodnih poslanika koji je usvojen u decembru 2020. godine i dodao da se ide ka cilju "da na onog ko ne misli kao mi gledamo kao neistomišljenika, ali nikako neprijatelja."

"Mnogo smo energije potrošili na medjusobne sukobe i došlo je krajnje vreme da se politika podigne na nivo da možemo da budemo različiti ali da se uvažavamo i da se ponašamo dostojanstveno i pošaljemo bolju sliku Skupštine", rekao je Martinović i dodao da je godinama unazad trend da se o skupštini piše na najgori način kao da "u njoj sede nevaspitani ljudi".

"A ja tvrdim da to nije tačno i da su poslanici u ogromnoj većini normalni i pristojni ljudi, političke razlike postoje ali nisu razlog da se vredjamo, a pogotovo ne da diramo nečiju porodicu", rekao je poslanik SNS-a i kao primer istakao "svakodnevne napade" na porodicu predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji po njegovim rečima dolaze i "od nekih bivših poslanika".

Inače, prema dosadašnjem Kodeksu za devet meseci primene opomenut je samo poslanik Srbislav Filipović i to pošto je bivši režim nazvao "fašistima i nacistima".

Poslanici će danas u objedinjenoj raspravi razmotriti izmene kodeksa i Zakona o sprečavanju korupcije, koji će obrazložiti ministarka pravde Maja Popović kada dodje u Skupštinu posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.