AAA

POLITIKA | 11.10.2021 10:25 > 11.10 12:59

Počeo skup povodom 60. godišnjice Pokreta nesvrstanih zemalja (VIDEO)


Sastanak na visokom nivou posvećen 60. godišnjici prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja počeo je danas u Beogradu.

Skupu na Beogradskom sajmu prisustvuju najviši zvaničnici Srbije, predstavnici 105 stranih delegacija i devet delegacija medjunarodnih organizacija.
Medju nesvrstanima je prvi put i Rusija koja je u julu ove godine stekla status posmatrača u Pokretu, osnovanom u jeku Hladnog rata, kao protivteža suprotstavljenim blokovima pod vodjstvom tadašnjeg SSSR i SAD.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Nikola Selaković dočekali su pre početka sastanka šefove delegacija, u prisustvu brojnih domaćih i stranih medijskih ekipa. Oni će tokom dana održati niz bilateralnih sastanaka.

Osim na ulazima u halu u kojoj se održava skup, ekipa agencije Beta nije primetila pojačane mere bezbednosti i veći broj pripadnika policije. Oblast nadleću helikopteri, ali saobraćaj i dalje normalno funkcioniše. Skup se održava pod strogim epidemiološkim merama.

Ranije je najavljeno da će zbog ovog samita u pojedinim beogradskim ulicama, pre svega u okolini Sajma i mosta Gazela, biti povremenih obustava saobraćaja u toku dana.

Uz Vučića i Selakovića, sastanku prisustvuju i premijerka Srbije Ana Brnabić, predsednik Skupštine Ivica Dačić, i brojni ministri u Vladi Srbije.

Prva konferencija Pokreta nesvrstanih zemalja održana je 1961. godine u Beogradu, glavnom gradu tadašnje Jugoslavije, koja je bila jedan od osnivača te organizacije.

Srbija ima status posmatrača u Pokretu nesvrstanih zemalja.

Vučić: Skup povodom godišnjice PNZ prilika za učvršćivanje saradnje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Beogradu da je skup povodom 60. godišnjice prve konferencije Pokreta nesvrstanih prilika da se postave "novi stubovi" za saradnju u budućnosti.

"Uprkos usponima i padovima, uveren sam da je istorija Pokreta nesvrstanih uspešna priča. Nije dovoljno da se samo nostalgično sećamo zlatnih godina Pokreta nesvrstanih, treba da postavimo nove stubove za buduće akcije u svetu dinamičnih promena u kojem danas živimo", rekao je Vučić na otvaranju skupa.

Podsećajući okupljene na hrabrost lidera koji su u polarizovanom svetu oformili alternativni put, pozvao je njihove naslednike da ovih dana u Beogradu razgovaraju o temama od zajedničkog interesa.

"Dobrodošli kući! Beograd je bio, jeste i biće ponosni domaćin svakom ljudskom biću sa dušom koja želi mir. Beograd će vas, kao viševekovni simbol i raskrsnica civilizacija, tačka kontakta istoka i zapada i grad gde su se različite civilizacije i kulture i religije uvek sretale, inspirisati na dijalog i izgradnju novih mostova saradnje", naveo je.

Srbija je, kao naslednik Jugoslavije, osnivača Pokreta, ponosni promoter politike multilateralizma i poštovanja medjunarodnih normi, rekao je Vučić.

"Nadam se da nećemo razgovarati samo o prošlosti, već i o budućnosti. Uveren sam da je svet dijaloga i kompromisa i dalje moguć. Budućnost jednakih, gde su ista prava primenjiva na sve, to je pravac u kojem se ovaj Pokret kretao od početka", kazao je.

Skupu na Beogradskom sajmu prisustvuju najviši zvaničnici Srbije, predstavnici 105 stranih delegacija i devet delegacija medjunarodnih organizacija.

Medju njima je i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. Rusija je jula ove godine stekla status posmatrača u Pokretu, osnovanom u jeku Hladnog rata, kao protivteža suprotstavljenim blokovima pod vodjstvom tadašnjeg SSSR i SAD.

Na skupu je i ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu, iako je njegova zemlja članica NATO-a.

Turski ministar: Ključni principi Pokreta nesvrstanih zemalja i danas veoma bitni

Ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izjavio je u Beogradu da su ključni principi Pokreta nesvrstanih zemalja, ustanovljeni pre 60 godina, i danas veoma bitni.

Na plenarnoj sesiji sastanka na visokom nivou povodom 60. godišnjice prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja, Čavušoglu, ministar zemlje članice NATO-a, rekao je da su u središtu tih principa borba protiv ekonomskih nejdnakosti u svetu i multilateralni pristup rešavanju globalnih problema.

"Nejednakosti se i dalje povećavaju širom sveta, sve je veći tehnološki jaz izmedju razvijenih i manje razvijenih zemalja. Hladni rat je završen, bipolarni svet se pretvorio u multipolarni, zbog čega su izazovi mnogo složeniji, ali glavni principi deklaracije iz Beograda ostaju veoma relevantni i bitni", kazao je Čavušoglu.

Čavušoglu učestvuje na skupu, a dobio je i priliku da se obrati u prvom delu plenarne sesije, uprkos činjenici da je Turska članica NATO-a, jednog od dva vojna bloka zbog kojih je Pokret nesvrstanih zemalja uspostavljen 1961. kao protivteža.

Predsedavajući Pokretu nesvrstanih zemalja, predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev rekao je da je Turska "jedina zemlja koja kao posebni gost učestvuje na Sastanku".

Čavušoglu je pozvao Pokret nesvrstanih zemalja da se "dodatno osnaži" i da bude "jači u svojim aktivnostima".

Lavrov: Ne smemo da zaboravimo glavne koncepte UN

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je danas u Beogradu da glavni koncepti Ujedinjenih nacija ne smeju da budu zaboravljeni kako ne bi došlo do narušavanja medjunarodnog poretka.

"Moramo izbegavati dvostruke standarde, moramo se boriti za razvoj bivših kolonijalnih zemalja, moramo čuvati ideale uzajamnog poštovanja i saradnje", rekao je Lavrov na plenarnoj sesiji sastanka na visokom nivou povodom 60. godišnjice prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja.

Lavrov je rekao da je prvi samit Pokreta, 1961. godine u Beogradu, "poslao jasnu poruku svetu" da nema druge alternative od rešavanja izazova putem dijaloga.

On je izrazio nadu da će činjenica da Rusija sada ima svojstvo posmatrača u Pokretu nesvrstanih zemalja "mnogo pomoći svim koordinisanim akcijama" te organizacije.

Lavrov je pročitao i poruku predsednika Rusije Vladimira Putina koji je naveo da su glavna načela Pokreta nesvrstanih zemalja potrebna za rešavanje konfliktnih odnosa, u vreme "kada situacija u svetu postaje sve turbulentnija i kada se čovečanstvo suočava sa brojnim izazovima".

Rusija je jula ove godine dobila status posmatrača u Pokretu, osnovanom u jeku Hladnog rata, kao protivteža suprotstavljenim blokovima pod vodjstvom tadašnjeg SSSR i SAD.

Skupu na Beogradskom sajmu prisustvuju predstavnici 105 država, devet medjunarodnih organizacija, i najviši zvaničnici Srbije.


Alijev: Poštovanje teritorijalnog integriteta jezgro Pokreta nesvrstanih zemalja

Predsednik Azerbejdžana i predsedavajući Pokreta nesvrstanih zemalja Ilham Alijev izjavio je danas da su poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, uzdržavanje od akata agresije i nemešanje u unutrašnja pitanja država jezgro Pokreta nesvrstanih zemalja.

On je obraćajući se okupljenima putem video linka dodao je da ti principi važe i danas i da se Azerbejdžan pokretu pridružio kako bi podržao jačanje mira, bezbednosti, medjunarodnog prava i pravde.

On se u govoru oštro osvrnuo na sukob sa Jermenijom u Nagorno Karabahu prošle godine, nazivajući tu zemlju okupatorom i nepoštovaocem medjunarodnog prava.

"Kršenje teritorijalnog integriteta država upotrebom sile je potpuno neprihvatljivo. Azerbejdžan poštuje suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja", dodao je.

Poručio je da se danas proslavlja istorijski dogadjaj i govorio o "važnoj" ulozi Pokreta na medjunarodnoj sceni.

On je rekao da je Pokret nesvrstanih jedan od najvećih multilateralnih foruma.


Predsednik Gane: Pokret nesvrstanih zemalja bitan jer štiti interese zemalja u razvoju

Predsednik Gane Nana Akufo-Ado izjavio je u Beogradu da je Pokret nesvrstanih zemalja bitan u 21. veku kao što je bio i u prethodnom jer štiti interese zemalja u razvoju.

Na Sastanku na visokom nivou povodom 60. godišnjice prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja, Akufo-Ado je rekao da su mir, dalji ekonomski razvoj i očuvanje nezavisnosti zemalja i njihovog dostojanstva glavni ciljevi te organizacije.

Akufo-Ado, jedini strani šef države na skupu u Beogradu, kazao je da se Gana od osnivanja Pokreta 1961. drži njegovih glavnih principa, medju kojima su poštovanje teritorijalnog integriteta i nemešanje u unutrašnja pitanja drugih zemalja.

"Verujemo u snagu Pokreta, u smislu pridržavanja principa koje su utemeljili njegovi osnivači. Uticaj pandemije korona virusa na populaciju je bio zaista jak i zbog toga moramo da stojimo rame uz rame, ne smemo da propustimo priliku da donesemo dalekosežne odluke radi izgradnje ravnopravnijeg sveta koji se zasniva na jednakosti suverenih zemalja", naveo je Akufo-Ado.

Uz Jugoslaviju, Egipat, Indiju i Indoneziju, Gana je jedan od pet inicijatora Pokreta nesvrstanih zemalja.

Medju učesnicima prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja, u Beogradu 1961. godine, bio je i prvi predsednik Gane Kvame Nkrumah, čija je ćerka deo delegacije te zemlje na skupu u Beogradu.


Gutereš: Veoma važna uloga Pokreta nesvrstanih zemalja u današnjem svetu

BGeneralni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je da Pokret nesvrstanih zemalja ima veoma važnu ulogu u današnjem svetu, i istakao njegov doprinos u borbi protiv pandemije korona virusa.

"Pokret nesvrstanih zemalja ima ključnu ulogu u svetu. Posebno zasedanje UN posvećeno pandemiji organizovano je na inicijativu tog Pokreta", rekao je Gutereš na plenarnoj sesiji Sastanka na visokom nivou povodom 60. godišnjice prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja.

U obraćanju snimljenom porukom, Gutereš je naveo da "dugo pokušava da progura plan globalne vakcinacije" i dodao da do smrti ogromnog broja ljudi dolazi zbog nejednake distribucije vakcina.

On je ukazao i na druge probleme savremenog sveta, pre svega klimatskih promena, zagadjenja i gubitka radnih mesta.

Naveo je da je veoma bitno da manje razvijene zemlje dobiju novac za suočavanje sa klimatskim promenama.

"Važno je da medjunarodna saradnja i multilateralizam budu od primarnog značaja. Akcije treba da budu usmerene tako da imaju u vidu i buduće generacije i da ojačaju poverenje", kazao je Gutereš.

Predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Abdulah Šahid, koji prisustvuje skupu u Beogradu, kazao je da u borbi za bolje i pravednije medjunarodne odnose "nema sile" kao što je Pokret nesvrstanih zemalja.

"Potrebno je da postoji stalno zagovaranje mira i prijateljstva i ovaj Pokret tome služi. Uslovi su se promenili od 1961. godine, ali potreba za diplomatijom nije", naveo je Šahid.

On je izrazio uverenje da će članice Pokreta snažno podržati aktivnosti na polju borbe protiv klimatskih promena.

   //

BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.