AAA

POLITIKA | 15.10.2021 20:30 > 15.10 20:45

Selaković oštro debatovao sa Vjosom Osmani pred SB UN

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković i kosovska predsednica Vjosa Osmani-Sadriju oštro su večeras debatovali pred Savetom bezbednosti UN.

Tokom rasprave na sednici, na kojoj je razmatran novi šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Misije UN na Kosovu (Unmik), Selaković je rekao da je "zabrinut za stanje uma" Osmani-Sadriju, optuživši je da je izrekla "mnogo laži".
Selaković je više puta kazao da je Osmani-Sadriju državljanka Srbije i da "mora da ustane" kada pominje šefa svoje države, predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Morate da ustanete kada govorite o predsedniku Vučiću, jer je on vaš predsednik", naveo je šef srpske diplomatije.

Osmani-Sadriju je Selakoviću odgovorila rečima da je "ponosna gradjanka nezavisne i suverene Republike Kosovo".

"Bolje je suočiti se sa ovom realnošću. I vaš (srpski) narod je mnogo propatio od rukovodstva Srbije (u vreme predsednika Slobodana Miloševića), ne samo mi, već i vi. Iza svakog izbeglice stoji tragedija", rekla je kosovska predsednica.

Navela je da je bila izbeglica 1999. godine, dodajući da je "više od 80 odsto ljudi" na Kosovu "bilo prisiljeno da pobegne od Miloševićevog genocidnog režima".

Ona je od Selakovića zatražila da se Srbija "izvini za genocid koji je na Kosovu počinila" i da "klekne pred spomenike" žrtvama rata na Kosovu, više puta pomenuvši 54 žrtve u selu Pokleku.

Selaković je kosovskoj predsednici rekao da "mora da prestane da laže" o 20.000 žrtava seksualnog nasilja tokom rata na Kosovu, navodeći da je takav status, prema izveštaju Ujedinjenih nacija, potvrdjen za 912 osoba.

On je kritikovao Osmani-Sadriju i zbog izjave o napadima na objekte Srpske pravoslavne crkve na Kosovu.

"Govorite o takozvanim napadima na crkve? U poslednjih devet meseci 15 crkava je napadnuto i opljčakano", kazao je Selaković.

Osmani-Sadriju je nabrojala medjunarodne izveštaje koji, kako je navela, "nisu otkrili nikakve ozbiljne incidente" u manastiru Dečani, što tvrdi Srbija.

Izjave Osmani-Sadriju da je Kosovo "šampion mira i stabilnosti" nazvao je bajkom i još jednom optužio Prištinu da "jednostranim akcijama uništava sve napore na pronalasku kompromisnog i održivog rešenja" kosovskog pitanja.

"Gospodja Osmani je danas pričala bajke, predstavljajući lažnu državu kao jednog od najvećih svetskih šampiona u stabilnosti", naveo je Selaković.


//

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.