AAA

POLITIKA | 16.10.2021 00:00 > 16.10 00:00

Kirbi: Imenovanje Hila prilika da Vučić ispuni obećanja koja je dao Bajdenu

Bivši ambasador SAD u Beogradu Majkl Kirbi izjavio je da dolazak iskusnog američkog diplomate Kristofera Hila na tu funkciju predstavlja priliku da Srbija ispuni ono što je obećala, a nije učinila.

"Predsednik SAD Džozef Bajden je mnogo godina slušao kako Srbi govore da će uraditi odredjene stvari. Medjutim, nisu uradili to što su obećali. Ovo je prilika da se to postigne. Administracija je ozbiljna, i vi se uozbiljite ili smo završili. Stvari ne mogu beskonačno da traju", rekao je Kirbi za Glas Amerike.
Kirbi, ambasador u Beogradu od 2012. do 2016. godine, kazao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dao "odredjena obećanja" u Beloj kući Bajdenu u vreme dok je on bio potpredsednik SAD.

"Godinama imamo posla sa predsednikom Vučićem. Ja sam u Srbiju došao pre nego što je on postao premijer. Zatim je postao premijer, a potom predsednik. On je dao odredjena obećanja u Beloj kući tadašnjem potpredsedniku Bajdenu koja nije ispunio. Možda je vreme da ih ispuni", naveo je Kirbi.

Kirbi je rekao da su obećanja "u vezi sa ubistvom braće Bitići, izmedju ostalog".

Ocenio je da Hil kao ambasador u Beogradu "može da postigne konkretne rezultate".

"Radio je sa predsednikom Bajdenom kada je on bio na položaju potpredsednika SAD, radio je sa svim ljudima u ovoj administraciji, sa Senatom. Kada je bio ambasador u Iraku, radio je sa više senatora. Radio je sa aktuelnim državnim sekretarom, ima pristup adresama u Vašingtonu što mu pomaže da pogura stvari. Takodje ima kredibilitet u regionu", naveo je Kirbi.

Dodao je da su SAD odlukom da pošalju Hila u Beograd "pokazale da im je stalo do Srbije".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.