AAA

POLITIKA | 19.10.2021 14:50 > 19.10 15:01

Bodrožić: Zvaničnici EU podržavaju medijske neslobode u Srbiji

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodoržić izjavio je danas da Evropska unija već godinama ništa ne preduzima kako bi se veoma loše stanje u medijskoj sferi u Srbiji popravilo.

Bodrožić je, komentarišući za Betu najnoviji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u procesu evropskih integracija, rekao da je dobro to što Evropska unija uočava i detektuje anomalije koje su pogubne po novinarstvo u Srbiji, ali je problem što EU ne koristi instrumente koje ima da bi se stanje popravilo.
Srbija je u oblasti slobode izražavanja ostvarila ograničeni napredak, a verbalni napadi, pretnje i nasilje nad novinarima i dalje izazivaju zabrinutost, navedeno je u ovogodišnjem izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije u procesu evropskih integracija.

"Evropski zvaničnici, kad god dodju u Srbiju, imaju više reči hvale nego kritika na račun vlasti, što odudara od svih izveštaja Evropske komisije u poslednjih nekoliko godina. Oni se ponašaju kao da podržavaju medijske neslobode u Srbiji", istakao je predsednik NUNS-a.

Dodao je da su izveštaji Evropske komisije o stanju medijskih sloboda u Srbiji u potpunom disbalansu s onim što zvaničnici EU rade na terenu.

"Zvaničnici EU svakim tim izveštajem zapravo sebe osudjuju, jer kada dodju u Srbiju oni zaborave na sve primedbe i upozorenja koja sadrže izveštaju Evropske komisije o medijskim neslobodama u Srbiji. Takvo njihovo ponašanje obeshrabruje sve nas koji želimo da živimo u normalnom društvu", rekao je Bodrožić.

Naglasio je da su nezavisni novinari u Srbiji već duže vreme na meti vlasti i da se mnogi od njih nalaze u "beznadežnom položaju".

"Svima je poznato da su novinari u Srbiji u veoma lošem položaju u svakom smislu: bezbednosnom, finansijskom i esnafskom. Zato, postavlja se pitanje zašto je tolika razlika izmedju zaključaka Evropske komisije i ponašanja njenih funkcionera kada borave u Srbiji", kazao je predsednik NUNS-a.

Na pitanje Bete šta zastupaju zvaničnici EU kada dodju u Srbiju, Bodrožić je kazao da mnogi evroparlamentarci smatraju da se demokratske i medijske slobode mogu ostvariti i u uslovima sadašnje stabilokratije.

"To je nemoguće. Već nekoliko godina se s njima uzalud ubedjujemo da živimo u društvu koje je neslobodno i zarobljeno. Dvojac (Tanja) Fajon (Vladimir) Bilčik je poslednji put o medijskim neslobodama s nama razgovarao pre dve godine. Očito je da iz nekih viših interesa oni podržavaju vlast u Srbiji koja svakodnevno krši sve vrednosti i temelje Evropske unije", zaključio je Bodrožić.

U najnovijem izveštaju Evropske komisije, u koji je Beta imala uvid, piše da je ograničeni napredak ostvaren usvajanjem i početkom primene ograničenog broja mera u okviru akcionog plana za sprovodjenje medijske strategije.

"Medjutim, nastavljeni su verbalni napadi visokih zvaničnika na novinare, a i dalje postoji zabrinutost zbog pretnji i nasilja", navodi se u izveštaju.

Podseća se da se većina medijskih udruženja u martu povukla iz radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara zbog govora mržnje i kampanja blaćenja novinara i predstavnika civilnog društva, u čemu je, kako se navodi, učestvovao i šef poslaničke grupe vladajuće partije.

Dodaje se da su se ti verbalni napadi u Skupštini dešavali čak i posle usvajanja Kodeksa ponašanja u decembru 2020.

   //

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.