AAA

POLITIKA | 20.11.2021 10:55 > 20.11 14:42

Sejdinović: Nivo medijske pismenosti je nizak, mediji svakodnevno krše pravila (VIDEO)

Novinar i književnik Nedim Sejdinović ocenio je da je nivo medijske pismenosti u Srbiji na veoma niskom nivou i da postoji veliki broj medija koji svakodnevno i na dramatičan način krše pravila.

"Ne krše samo kodeks nego i neka elementarna pravila profesije, a i dalje imaju veliki uticaj na javno mnjenje i postoji veliko poverenje gradjana prema tim medijima. To zapravo govori o tome da bi država ali i nevladin sektor i celo civilno društvo morali da rade mnogo na poboljšanju nivoa medijske pismenosti u zemlji", rekao je Sejdinović agenciji Beta.

On je dodao da u čitavom sistemu važnu ulogu imaju i sami mediji, a pre svega javni medijski servis, ali da to u Srbiji nije slučaj.

Prema njegovim rečima, javni servis bi mogao da utiče na povećanje medijske pismenosti tako što bi gradjanima kroz razne emisije, pa i na zabavan, duhovit i prijemčiv način, objasnio zašto je medijska pismenost važna, koji su tu glavni problemi i kako se boriti sa njima.

"Na internetu postoji nekoliko portala koji istražuju fejk njuz (lažne vesti) i razna spinovanja. To bih ja voleo da vidim na javnom medijskom servisu. I zamislite da na javnom servisu imate jednu dobru emisiju koja bi na dnevnom nivou ukazivala na lažne vesti u našoj zemlji, koliko bi to zaista imalo povratnog efekta na same medije i njihov kvalitet", rekao je on.

Sejdinović je rekao da, kada se govori o medijskoj pismenosti, gradjani treba da znaju da je jedan od važnijih segmenata i položaj novinara i način na koji mediji funkcionišu, pa i pritisci kojima su oni izloženi na različite načine.

"Ja sam nedavno dobio presudu koja je vodjena po službenoj dužnosti, a čiji je predmet bila pretnja koja je upućena meni. I smatrao sam da je važno da se javnost obavesti o tome da novinarima nije, kao ni bilo kome drugom, dozvoljeno pretiti, da je to krivično zabranjeno. Da novinari u krivičnom zakoniku čak imaju i ulogu službenog lica, čije se gonjenje u slučaju pretnji i napada na novinara obavlja i po službenoj dužnosti i po odredjenoj ubrzanoj proceduri", podsetio je Sejdinović.

Prema njegovim rečima, koncept medijske pismenosti ima još jednu važnu tačku, a to je povratna sprega prema gradjanima.

"Ako imate gradjane koji su medijski pismeni, koji se snalaze u tom svetu informacija, koji prepoznaju lažne vesti, spinovanja, koji prepoznaju propagandu i razlikuju je od kvalitetnog informisanja oni povratno utiču na same medije da budu bolji. I to je isto jedan od važnih elemenata medijske pismenosti koji ukazuje na to da postoji zaista ogroman broj raznoraznih medija i medijskih proizvoda širom sveta, koji žele da vam nešto prodaju neku ideologiju ili robu svejedno, ali vi morate da imate načina kako da se odbranite od toga", naveo je on.

Sejdinović je rekao da koncept medijske pismenosti podrazumeva ozbiljan i sistematski rad, što ukazuje da je neophodno da se u taj posao uključi država.

"Tu, naravno, ogromnu ulogu ima Ministarstvo obrazovanja koje treba da na adekvatan način medijsku pismenost uvrsti u obrazovni sistem. Imamo dosta i pokušaja i primera, nekih dobrih, nekih manje dobrih, u kojima su i djaci i profesori i nastavnici prolazili kroz neke kurseve, ili u okviru predmeta kao što je gradjansko obrazovanje imaju kurseve medijskog obrazovanja", rekao je on.

Sejdinović je ukazao da je do sada bilo dosta projekata i da je dosta toga uradjeno, a da veliki broj stranih donatora podržava neke projekte iz medijske pismenosti koji su važni.

"Zapravo su neverovatni rezultati koji govore koliko je čovek u svakom trenutku izložen medijima. To je ogroman procenat svakodnevne izloženosti i očigledno je da mediji imaju neverovatan uticaj na stvarnost i na ljude. Koncept medijske pismenosti jeste kako da se čovek kao pojedinac, ili kako da se grupa odredjenih ljudi zaštiti od te poplave raznoraznih informacija, medju kojima su naravno i one informacije koje su neka vrsta medijskog nusproizvoda... Samo tako čovek u ovom savremenom svetu može da donosi neke pravilne odluke za sebe i za svoju okolinu", dodao je Sejdinović.
//

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.