AAA

POLITIKA | 25.11.2021 22:35 > 25.11 22:53

Ekološki ustanak:Ukoliko budu usvojene izmene Zakona o eksproprijaciji, poziv na blokadu puteva


 Pokret Ekološki ustanak saopštio je večeras da će, ukoliko Skupština Srbije bude usvojila Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o eksproprijaciji, pozvati gradjane na blokadu regionalnih i magistralnih saobraćajnica.

Taj pokret je u saopštenju naveo da će tim izmenama zakonima biti omogućeno da "zbog privatnih interesa" male grupe ljudi gradanima bude oduzeta privatna imovina i imanja.

"Ukoliko se nadju na putu interesa stranih kompanija i domaćih poslušnika, po hitnom postupku će njihovo vlasništvo biti oteto i stavljeno u funkciju pohlepnih korporativnih interesa", navodi se u saopštenju.

Ekološki ustanak  je naveo i da taj zakon nije bio na širokoj javnoj raspravi.

"Ako uprkos velikog protivljenja stručne i široke javnosti ipak prodje lopovski zakon o oduzimanju privatne imovine, za koji nije bila organizovana javna rasprava, ne ostaje nam ništa drugo do radikalizacije borbe", naveo je Ekološki ustanak.

Podseća se i da je, u slučaju da parlament usvoji taj zakonski predlog, blokada puteva već bila najavljivana.

"Ne preostaje nam drugo, sem ono što smo mesecima najavljivali, i što su naši saborci prethodnih dana najavili blokada svih puteva", dodaje se u saopštenju.

Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o eksproprijaciji je u skupštinskoj proceduri.

Skupština Srbije usvojila je prethodno večeras Predlog izmene zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, a protiv koga je, kao i protiv izmena i dopuna pravnog akta o ekspropriji, deo opozicije.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, rekla je ranije danas da se zakoni ne donose zbog jednog projekta i da zakoni o eksproprijaciji i referendumu nemaju nikakve veze sa projektom potencijalne eksploatacije litijuma, preneo je njen kabinet.

Ocenila je, u Skupštini Srbije i da su nedavni protesti u Beogradu, tim povodom, bili politički motivisani.

//

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.