AAA

POLITIKA | 28.11.2021 19:20 > 28.11 19:49

Protest na Trgu Republike: Nema odustajanje od zahteva, oslobotiti uhapšenog u Šapcu (FOTO/VIDEO)

  • Foto: Twitter/@zdravkojankovic

Na Trgu Republike u Beogradu, uz obraćanje gradjana koji su bili uhapšeni tokom ekoloških protesta večeras je počeo protest sa koga je poručeno da ekološki aktivisti neće odustati od zahteva za povlačenjem zakona o eksproprijacije i referendumu.

Na skupu je zatraženo i da se saopšti ko je naredi policiji u Šapcu da se povuče i da potom batinaši krenu na gradjane, kao ida oni koji su tukli grdjane budu uhapšeni i procesuirani.
Istaknuto je i da Šapčanin Dragan Miloravić Crni mora bude odmah pušten na slobodu, te naglašeno da gradjani neće odustati od svojih zahteva i da protesti i sutra biti organizovani.

Odbornik iz Valjeva Željko Trifunović je rekao da je juče protes u Valjevu bio miran dok policija nije, kako je naveo "dobila nalog šefa mafije sa Anrićevog venca".

Trifunović je rekao i da mu to nije bilo prvo hapšenje, te da neće odustati od borbe i zbog svoje dece. Rekao je da je juče Srbija ustala i pobunila se, te dodao da to nije bio slučaj samo u velikim gradovima već i u malim mestima.

Aktivista pokreta Ne davimo Beograd Dobrica Veselinović i lider Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović su ponovili da je juče u Šapcu čovek sa bagerom krenuo na gradjane koji su irno protestvovali, i da su iza bagera išli batinaši sa letvama i čekićima.

Zelenović je rekao i da su gradjani besni zbog svega što se dešavalo i da se na plaše.

"Juče je neko izdao naredbu da se povuče naša policija, nije to Vulinova i Vučićeva policija, to je naša policija i hoćemo da znamo ko je izdao naredbu da se povuče policija i batinaši napadnu goloruki narod", rekao je Zelenović.

Prema njegovim rečima, batinaši u Šapcu su išli i od jednog do drugog gradjanina i govorili im da znaju gde stanuju.

"Znamo i mi gde oni stanuju", rekao je Zelenović i ponovo zatražio da se "da ime" onog ko je naredio policiji da se povuče.

Veselinović je da su gradjani okupli u centru Beograda kako bi pokazali solidrnost i da traže da se puste svi uhapšeni.

Naglasio je i da okupljeni zahtevaju da svi koji su tukli ljude budu uhapšeni.

Advokatica Danijela Nestorović je navela i da broj okupljenih govori da je ljudima u Srbiji "dosta svega" i da, kako je istakla, i večeras pokazuju da neće dati ni vodu ni zemlju, ni vazduh.

Aktivista iz Novog Saada Brajan Brković je naveo da su okupljeni u centar Beograda došli kako bi iskazali solidarnost i ljubav kao i hrabrost.

Okupljeni zvižde u pištaljke, skandiraju "ustanak, ustanak" i protiv predsednika Srbije, a traže da budu oslobodjen aktvista iz Šapca koji je juče uhapšen.

Posle obraćanju Trgu Republike, okupljeni su krenuli u šetnju.

Otvorena gradjanska platforma "Akcija", Zajedno za Srbiju, Ekološki ustanak i Ne davimo Beograd zakazale su protest sa zahtevom za "hitno ukidanje pritvora čoveku koji je juče u Šapcu, na protestu sprečio da bager pogazi gradjane".

//

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.