AAA

POLITIKA | 03.12.2021 20:55 > 03.12 20:59

Ministarski forum EU-Zapadni Balkan: Vladavina prava ključna za reforme

Učesnici Ministarskog foruma EU i Zapadnog Balkana o pravosudju i unutrašnjim poslovima ukazali su na ključni značaj vladavine prava za sprovodjenje reformi, za osiguranje dobrog upravljanja i poštovanja ljudskih prava, saopštilo je danas slovenačko predsedavanje Savetom EU.

Na kraju trodnevnog skupa, održanog od 1. do 3. decembra na Brdu kod Kranja, slovenačko predsedavanje Unijom navelo je da su učesnici, u delu sastanka o pravosudju, razgovarali o vladavini prava, reformama u oblasti pravosudja, unapredjenju pravosudne obuke i različitim inicijativama i izazovima u oblasti digitalizacije pravosudja.
Ministri sa Zapadnog Balkana naveli su ključna dostignuća u oblasti vladavine prava i reforme pravosudja, kao i područja u kojima je potreban dalji napredak.

Evropska komisija je predstavila godišnji izveštaj o vladavini prava za zemlje članice EU i izveštaj o napretku dva projekta za merenje performansi pravosudnih sistema partnera sa Zapadnog Balkana, dodaje se u saopštenju.

Ministri pravde i unutrašnjih poslova istakli su značaj unapredjenja pravosudne obuke i ključnu ulogu podrške EU u toj oblasti, kao i važnost bolje identifikacije potreba i dugoročnih programa obuke, naročito kroz obezbedjivanje redovnog učešća svih aktera u sektoru pravosudja.

Komisija je predstavila ciljeve i trenutno stanje u primeni Evropske strategije za obuku u pravosudju 2021–2024, koja je, kako se navodi, važno sredstvo za obezbedjivanje efikasne primene prava EU i za promovisanje medjusobnog poverenja medju pravosudnim profesionalcima u prekograničnim postupcima, piše u saopštenju.

Predstavnici EU i Zapadnog Balkana istakli su značaj digitalizacije, koja će olakšati pristup pravosudju, poboljšati ukupnu efikasnost pravosudja i obezbediti otpornost pravosudnih sistema, uz jačanje njihovog integriteta i odgovornosti.

Ministri su razgovarali i o naporima i izazovima digitalne transformacije i predstavili najnovije inicijative u toj oblasti, navodi se i dodaje da su se partneri sa Zapadnog Balkana obavezali na dalju modernizaciju pravosudnih sistema uz dostupnu podršku EU.

Slovenački ministri pravde i unutrašnjih poslova, Marjan Dikaučič i Aleš Hojs predstavljali su na Forumu slovenačko predsedavanje Savetu EU, dok su u ime Evropske komisije učestvovali komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson (Ylva Johansson) i komesar za pravosudje Didije Rejnders (Didier Reynders).

Dikaučič je pomenuo "posvećenost svih učesnika jačanju vladavine prava, posebno kontinuiranim naporima na obezbedjenju nezavisnosti, odgovornosti, integriteta, kvaliteta i efikasnosti pravosudnih sistema", navodi se u saopštenju. //


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.