AAA

POLITIKA | 05.12.2021 16:30 > 05.12 17:00

FAZ: Mladićev grafit pokazao da njegove ideje u Srbiji cvetaju uz podršku vlasti

Grafit Ratka Mladića u centru Beograda pokazao je da je u Srbiji njegovo vidjenje sveta ponovo u modi, a razotkrio je i koketiranje vlasti da takvim idejama i veze policije sa huliganima koji su stali u odbranu grafita, piše dnevnik Frankfurter algemajne cajtung (Frankfurter Allgemeine Zeitung FAZ).

U izveštaju i komentaru na celoj strani, Faz piše da su stanari u Njegoševoj ulici, nakon što je na njihovoj zgradi osvanuo veliki grafit generala Ratka Mladića "u herojskoj pozi", odlučili da ga prekreče, ali su dve ekipe molera došle, pogledale grafit i odbile posao uz obrazloženje da je isuviše "škakljivo".

"Škakljivo? Šta ima škakljivog u tome da se prekreči slika pravosnažno osudjenog ratnog zločinca koju je neki anonimus isprskao na zid? Mladić više ne komanduje nikakvom vojskom, nijedan vojnik više ne sluša njegova naredjenja, čuči u jednoj ćeliji u Holandiji, starac na kraju protraćenog života, koji više ni za koga nije opasan", piše FAZ.

Medjutim, "tako bi se moglo misliti, ali nije tako", dodaje list.

"Svetonazor koji simbolizuje Mladić u Srbiji i dalje ima pristalica. Štaviše, taj svetonazor ponovo ulazi u modu. Mladićevi novi vojnici ne nose uniforme, barem ne vojničke, ali su ipak opasni", piše list.

Autor ocenjuje da je jedan od razloga za "naizgled iracionalni strah molerskih ekipa" i grb koji se pomalja iza Mladića, grb fudbalskog kluba Partizan, što je ujedno i "jasno upozorenje ko se kači sa ovom slikom, živeće opasno, a možda uskoro uopšte neće biti živ".

FAZ piše da su stanari bezuspešno tražili od policije da obezbedi službenike koji će ih štititi dok budu sami uklanjali grafit, ali da im je rečeno da to nije u posao policije, nego privatna stvar.

Uz to, Ministarstvo unutrašnjih poslova zabranilo je jednoj inicijativi mladih da održi prigodno okupljanje kod grafita na Medjunarodni dan antifašizma, 9. novembar i uklone ga, podseća frankfurtski dnevnik.

To je, navodi FAZ, učinjeno uz zvanično obrazloženje da se ne može garantovati bezbednost učesnika, pošto se može očekivati da se pojave i pristalice Mladića.

"Neobično obrazloženje. Beograd je proteklih godina ugostio mnoge političare iz celog sveta i policija je uvek bila u stanju da garantuje red i mir u celom gradu. Bili su tu Angela Merkel, Emanuel Makron, Vladimir Putin kao i Džozef Bajden i kineski predsednik Si Dlinping. Nije se dogodio ni najmanji incident", piše Faz.

"A sada je policija kapitulirala pred hordom huligana i srpskih šovinista", piše list, ocenjujući da to pokazuje da država paktira sa huliganima i fašizmom.

Opisujući dogadjaje koji su usledili u Negoševoj ulici, privodjenje aktivista koji su grafit gadjali jajima, list piše da je ta ulica na kraju "dospela u ruke onih koji pod zaštitom policije masovnog ubicu slave kao heroja".

"Na kraju su dobili i podršku vlade. Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin izvredjao je demonstrante kao antisrpske elemente kojima je samo do toga Srbiju prikažu u lošem svetlu, i to baš na dan antifašizma koji je za Srbiju toliko važan", piše FAZ.

"Demonstrativno, ministar je posetio lice mesta, portret Ratka Mladića. Kada je otišao, ispred grafita je ostao buket cveća", zaključuje dnevnik. //

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.