AAA

POLITIKA | 06.12.2021 18:05 > 06.12 18:11

Stano: U ovom trenutku ne postoji spremnost Prištine i Beograda za dijalog

Portparol EU Peter Stano izjavio je da u ovom trenutku ne postoji spremnost Prištine i Beograda da se konstruktivno angažuju u dijalogu o normalizaciji odnosa.

Stano je u pisanoj izjavi naveo da je preduslov za održavanje narednog sastanka predsednika Srbije i premijera Kosova, Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija, spremnost strana da se dogovore o konkretnim rezultatima za dobrobit gradjana, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

"Nedavni kontakt visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borela i diplomatski napori specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka pokazali su da u ovom trenutku ne postoji takva spremnost", naveo je Stano.

Borel je u novembru nagovestio mogućnost novog susreta Vučiċa i Kurtija u Briselu, a Lajčak je nedavno tim povodom posetio Beograd i Prištinu.

Izvori RSE navode da se Lajčak vratio "potpuno obeshrabren" nakon razgovora sa Vučićem i Kurtijem.

Otkako je Kurti drugi put postao premijer Kosova, on se dva puta sastao sa Vučiċem u Briselu, ali su oba susreta bila neuspešna.

Kurti će sutra u Briselu razgovarati sa visokim zvaničnicima EU, uključujući Borela, a taj susret će biti poslednji pokušaj za organizovanje dijaloga na najvišem nivou u ovoj godini. //

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.