AAA

POLITIKA | 15.12.2021 17:35 > 15.12 17:38

Ekološki ustanak: Krajnje je vreme da se agonija zvana Rio Tinto završi

Pokret Ekološki ustanak saopštio je danas da će novi protest protiv kompanije "Rio Tinto" i iskopavanja litijuma u Srbiji biti održan u subotu, 18. decembra u 14 sati ispred Vlade Srbije.

Ekološki ustanak u saopštenju ocenjuje da je brisanje planiranog rudnika iz Prostornog plana grada Loznice još jedan uspešan korak ka cilju, odnosno, proterivanja Rio Tinta i sličnih predatorskih kompanija iz Srbije.

"Blokade su dale svoj rezultat a gradjani pokazali svoju moć. Medjutim, konačan cilj nije ostvaren. Ne verujemo na reč onima koji su je sto puta pogazili", navodi se u saopštenju Ekološkog ustanka.
Iz tog Pokreta zahtevaju od Vlade Srbije da se ponište svi upravni akti, lokacijske dozvole, rešenja i odluke koji su potpisani sa Rio Tintom, čime bi se i formalno-pravno ta kompanija proterala iz zemlje.

Zatražili su i obustavljanje svih prekršajnih i krivičnih postupaka koji se vode protiv gradjana koji su učestvovali na blokadama, kao i procesuiranje svih batinaša koji su vršili nasilje nad demonstrantima.

Jedan od osnivača pokreta Ekološki ustanak, Aleksandar Jovanović Ćuta, rekao je ranije danas za agenciju Beta da povlačenje Prostornog plana grada Loznice, kojim je predvidjena izgradnja rudnika litijuma u tom kraju, nije konačno rešenje i istakao da će protesta biti dok se projekat kompanije Rio Tinto zvanično ne okonča.

"Mi tražimo konačno rešenje. Ova agonija zvana Rio Tinto, vreme je da se ona okonča. Bolje je da to uradimo sad, nego da se razvlačimo sa Vučićevim ustupcima u nedogled", rekao je Jovanović.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.