AAA

POLITIKA | 08.01.2022 10:55 > 08.01 11:16

Premijerka: Vlada blizu ispunjenja svih zahteva za zabranu iskopavanja litijuma

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da je Vlada Srbije blizu odluke da ispuni sve zahteve vezane za zabranu iskopavanja litijuma u Srbiji, ali je dodala da Vlada "nije za to da predsednik Srbije Aleksandar Vučić bude protiv njihovih odluka".

"Mi (Vlada Srbije i predsednik) smo jedan tim i ja, kao predsednica Vlade, mislim da je to najbolja politika", kazala je Brnabićeva za televiziju Pink.
Prema njenim rečima, potrebno je da se proceni koliki bi bili dugovi države Srbije ukoliko se zabrani otvaranje rudnika kompanije "Rio Tinto".

"Hajde da vidimo šta smo dužni. Ne želite Rio Tinto, ne želite iskopavanja, u redu. Dajte da vidimo šta smo dužni, dajte da isporučimo račun koji su oni (prema njenim rečima, bivša vlast) napravili, da vidimo kako mi to možemo da platimo. Zaista je Vlada Srbije blizu toj odluci", rekla je premijerka.

Novi protesti protiv otvaranja rudnika kompanije "Rio Tinto" i iskopavanja litijuma u Srbiji zakazani su za danas u 13.00 na više lokacija.
Premijerka: Djoković će do finalne odluke suda morati da ostane u hotelskom karantinu

 Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će srpski teniser Novak Djoković morati da ostane u hotelskom karantinu u Australiji dok sud ne donese konačnu odluku o njegovoj vizi.

Brnabićeva je za televiziju Pink rekla da se jutros čula sa ministarkom spoljnih poslova Australije Mariz Pejn (Marise Payne) i da su Djokoviću izašli u susret da dobije hranu koju je zahtevao, sprave za vežbanje, laptop i sim karticu za telefon.

"(Ministarka je rekla da) želi zaista najbolje moguće odnose izmedju Australije i Srbije i da to ne treba da se dovodi u pitanje, da daju zaista sve od sebe, da su teška i striktna njihova pravila, ali da će pokušati šta god mogu da urade, kao što su do sada već uradili neke stvari da izadju u susret, ali da ipak moraju da poštuju sva svoja pravila", kazala je premijerka.

Djoković je u sredu doputovao u Melburn pošto je dobio medicinsko izuzeće za učešće na prvom grend slemu sezone iako nije vakcinisan protiv korona virusa, ali mu nije dozvoljen ulazak u Australiju pošto mu je odbijena viza. Od tada se nalazi u hotelskom karantinu.

Djoković je trebalo da bude deportovan, ali se to neće desiti do ponedeljka, pošto je prvi teniser sveta uložio žalbu na odbijanje vize.

Australijan open počinje 17. januara, a Djoković je devetostruki šampion tog turnira.

Australijski mediji su danas preneli da je Djoković medicinsko izuzeće za učešće na turniru dobio na osnovu dokaza o preležanom korona virusu iz decembra 2021. godine.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.