AAA

POLITIKA | 14.01.2022 14:20 > 14.01 14:46

Manojlović: Srbija ne plaća odštetu ako se ukine Prostorni plan za projekat 'Jadar' (VIDEO)

Predstavnik pokreta "Kreni promeni" Savo Manojlović zatražio je danas ukidanje Prostornog plana područja posebne namene za projekat "Jadar" o otvaranju rudnika litijuma u Srbiji i uvodjenje moratorijuma na eksploataciju litijuma i bora na 20 godina.

Na konferenciji za novinare ispred Vlade Srbije, Manojlović je naveo da je Prostorni plan za projekat "Jadar" donet zbog kompanije Rio Tinto i da je pravni osnov za poslovanje te kompanije u Srbiji.
"Ako ne postoji ovaj Prostorni plan, ne postoji nikakva pravna obaveza Srbije da se Rio Tinto obešteti", kazao je Manojlović.

On je rekao da u Prostornom planu pronadjeno dosta nepravilnosti poput toga da ne sadrži validirane podatke o životnom veku rudnika, da nije uradjena studija opravdanosti i da nema elaborata o prirodnim resursima.

Manojlović je istakao da eventualno ukidanje dozvola datih Rio Tintu za istraživanja u Srbiji, šta su pominjali predstavnici vlasti, neće uticati na tu kompaniju jer one svakako uskoro ističu, a istraživanja su završena.

Govoreći o izjavi predsednika Srbije Aleksandra Vučić da bi trebalo staviti moratorijum na taj projekat na godinu dana, Manojlović je naveo da je to rečeno kako bi se smirila situacija pred predstojeće izbore.

"Vlada i Skupština imaju da na konkretan način sprovedu naše zahteve do 20. januara, u suprotnom krećemo u skupljanje 30.000 potpisa za narodnu inicijativu", istakao je on.

Naučna savetnica na Institutu za hemiju, tehnologiju i metalurgiju Univerziteta u Beogradu Dragana Djordjević podržala je inicijativu koju je predstavio Manojlović sa obrazloženjem da država dozvoljava aktivnosti štetne po životnu sredinu i uništava najkvalitetnije predele Srbije.

"Ministarstvo zaštite životne sredine dalo je prošlog leta dzovolu za izradu Studije uticaja na životnu sredinu, iako Rio Sava (ćerka firma kompanije Rio Tinto) nije ispunila sve zahteve, a tehnologija koja se planira opasna je po životnu sredinu", naglasila je ona.

Predstavnici "Kreni promeni" predali su Vladi Srbije 290.000 potpisa za peticiju pod nazivom "Rio Tinto, marš sa Drine".

Ceo video materijal možete preuzeti OVDE.


BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.