AAA

POLITIKA | 14.01.2022 14:55 > 14.01 14:58

Narodna stranka: Predsednik Srbije na RTS-u javno fingirao podatke o ekonomskom stanju zemlje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je gostujući na RTS-u javno "fingirao" podatake o ekonomskom stanju zemlje, jer inflacija u Srbiji nije najmanja nego najveća u regionu, a veća je i od proseka EU, saopšteno je danas iz Narodne stranke.

Odbor Narodne stranke za privredu i finansije je saopštio da inflacija u Srbiji "nije četiri odsto, već je medjugodišnja 7,9 odsto sa rastom cena hrane više od 20 posto i energenata od 13,4 odsto, sa udarom na najsiromašnije koji više od polovine primanja troše upravo na hranu i energente".

Iz Narodne stranke navode da Srbija nije ni najbrže rastuća ekonomija poslednje decenije u regionu, već da je po kumulativnom rastu "na dnu regiona", pri čemu je veći rast bio "i u periodu 2001 2012".
"Nismo ni najbogatiji, jer smo po društvenom proizvodu po glavi stanovnika bolji samo od Albanije, Makedonije i Bosne i Hercegovine. Javni dug 2014. godine jeste bio veći od 70 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP), ali nije zatečen od neke bivše vlade, nego one u kojoj je predsednik države tada bio prvi potpredsednik vlade", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje "zato je protivzakonito i neustavno i oteto 840 miliona evra penzionerima u svrhu peglanja brljotina te vlade".

"Srbija nema BDP od 53 milijarde evra u 2021. godini. Da nije reč o lapsusu, potvrdjuje identična tvrdnja ministra finansija Siniše Malog u oktobru prošle godine. Tačan podatak ćemo znati tek u februaru, ali svakako rast neće biti 14 odsto, koliki bi bio da je istina ono što tvrdi predsednik", dodaje se u saopštenju.

Narodna stranka navodi da je "tačno da su se gradili autoputevi, ali po najvećoj ceni po kilometru u Evropi, uglavnom bez tendera neposrednom pogodbom sa stranim izvodjačima pod nepoznatim uslovima", kao i da "po ovim cenama oni svakako neće moći isplaćivati rate i glavnice na kredite uzete za njihovu izgradnju".

"Zaduženost Srbije prema BDP-u jeste manja od mnogih država u Evropi, ali sa jednim ozbiljnim problemom na štetu Srbije. Te zemlje su dužne u svojoj valuti u kojoj i stvaraju dohodak, a mi pretežno u stranoj valuti, što će se tek pokazati kao veliki problem rastom kamata u svetu", navodi se u saopštenju.

Narodna stranka dodaje da nas "predsednik verovatno smatra budalama kada nas ubedjuje da je veći dug bolji od manjeg i da veći udeo javnog duga u BDP-u bolji od manjeg udela, ili da je sadašnjih 31 milijardi evra duga bolje od zatečenih 15,7 milijardi, a da udeo duga iznad 50 odsto bolje od zatečenog udela ispod 50 odsto".

"I na kraju, u FAP-u iz Priboja ne radi 250 ljudi, već bukvalno šest sa ugovorom za stalno, 15 penzionera po ugovoru o delu i angažuje se po potrebi između 150 i 170 ljudi na povremeno privremenim poslovima, sa primanja ispod minimalnih, bez prava na godišnji odmor ili bolovanje", navodi se u saopštenju.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.