AAA

POLITIKA | 21.01.2022 18:45 > 21.01 18:46

Kreni-promeni: Protesti do zabrane istraživanja bora i litijuma u celoj Srbiji

Inicijativa Kreni-promeni saopštila je danas da će nastaviti sa novom serijom protesta sve dok Vlada ili Skupština Srbije ne predlože i zakonom uvedu zabranu na istraživanja bora i litijuma, i najavila novi protest za sledeći četvrtak ispred Predsedništva.

Kako se navodi u saopštenju, vlada nije garantovala da će narodna inicijativa o zabrani istraživanja bora i litijuma, koju je Kreni-promeni trebalo da pokrene, biti stavljena na glasanje pre raspisivanja izbora.
"U dopisu je jasno naznačeno da bez garancija koje bi dobili danas, nećemo ulaziti u postupak skupljanja potpisa za narodnu inicijativu", naveli su iz Kreni-promeni.

Istakli su da bi zabrana kopanja bora i litijuma bilo ispunjenje njihovog poslednjeg zahteva i da da će nastaviti sa protestima dok se on ne ispuni.

"Potpuno je nelogično da se zbog ekološki štetnog istraživanja i ekspolatacije bora i litijuma, sprovede faktička zabrana na delu teritorije. Kao što je zaštićen Jadar, potrebno je da zaštitimo celu Srbiju", piše u saopštenju.

Prema njihovim rečima, ukoliko se ne bi uvela zabrana na nivou cele Srbije, kompanija "Rio Tinto" bi imala jaču argumentaciju po eventualnoj tužbi, odnosno, da su diskriminisani iz političkih razloga u odnosu na druge kompanije.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.