AAA

POLITIKA | 23.01.2022 16:10 > 23.01 16:10

Njujork tajms o vijetnamskim radnicima u Linglongu: Uslovi rada jadni i opasni

 Bežeći od siromaštva u Vijetnamu radnici su došli u "obećanu zemlju" Evropu, ali ispostavilo se da je posao u Srbiji, jednoj od najsiromašnijih evropskih zemalja, u kineskoj kompaniji za izradu guma Linglong u Zrenjaninu postao simbol ponora izmedju privlačnog obećanja ulaganja iz Kine i mračne stvarnosti na terenu, piše Njujork tajms.

"Želeo sam da odem na Zapad da promenim svoj život", priseća se u intervjuu poljoprivrednik (43) iz Vijetnama, otac troje dece.
Njegov život se svakako promenio postalo je mnogo gore, piše njujorški list.

Proglašena najvećom kineskom industrijskom investicijom u Evropi, fabrika Linglong tajer (Ling Long Tire) vredna 900 miliona dolara sada je povod za kritiku srpske vlade koju optužuju za potčinjavanje Kini bez pitanja.

Radnici i aktivisti kažu da se ta kompanija pravi probleme poput trgovine ljudima, uslova rada nalik zatvoru i zloupotrebe životne sredine.

U Zrenjaninu radi oko 400 Vijetnamaca, uz još stotine Kineza, koji dobijaju veće plate i bolje uslove života, kažu radnici i lokalni radnički aktivisti.

Radnik iz Vijetnama opisao je uslove rada u Srbiji kao "jadne i opasne" i rekao da je bio smešten u oronuloj kolibi punoj drugih vijetnamskih radnika kao i da su suočeni sa maltretiranjem od strane kineskih nadzornika.

Srbija tvrdi da je ova kineska investicija pomogla da se dostigne ekonomski rast od sedam odsto prošle godine, medju najvišim u Evropi.

Medjutim, stanje sa radnicima u Linglongu unazadilo je višegodišnje napore Srbije na putu ka Evropskoj uniji.

To pitanje pogoršalo je najveću političku glavobolju predsednika Srbije Aleksandra Vučića gnev javnosti zbog projekata koji su štetni po životnu sredinu.

Desetine hiljada ljudi protestovale su protiv anglo-australijske kompanije Rio Tinto što je primoralo vladu da poništi dozvole za projekat.

Uprkos pohvalama Pekinga u provladinim srpskim medijima, Kina je u očima mnogih Srba odgovorna za degradaciju životne sredine, piše list.

Za razliku od Rio Tinta, koji je veoma ranjiv zbog svojih veza sa Australijom, zemljom koja je omražena u Srbiji nakon nedavne deportacije tenisera Novaka Djokovića, kineske kompanije uživaju nepokolebljivu podršku Vučića vidjene kao neophodne za otvaranje novih radnih mesta i rast ekonomije.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.