AAA

POLITIKA | 21.02.2022 14:10 > 21.02 14:53

SRS: Umesto masovnih subvencija strancima, subvencije usmeriti na domaću privredu (VIDEO)

  • Foto: AMIR HAMZAGIC
  • Foto: AMIR HAMZAGIC

Srpska radikalna stranka (SRS) poručila je danas da država mora da promeni postojeći ekonomski model i da, umesto masovnih subvencija stranim investitorima, subvencije usmeri domaćim privrednicima, čime bi oni mogli da imaju više zaposlenih, suzbila bi se siva ekonomija, a profit ostao u Srbiji.

"Ne treba prekinuti sa stranim investitorima, potrebni su Srbiji, ali ne smemo diskriminisati gradjane Srbije u sopstvenoj zemlji na račun stranaca ma odakle oni dolazili. Negovanje domaće privrede je ključna tačka ekonomskog programa radikala", rekao je zamenik predsednika SRS Aleksandar Šešelj, na konferenciji za novinare.
On je ukazao da "strani investitori dobijaju od 10, 15 neki i više desetina hiljada evra po radnom mestu".

"Otvaraju svoje pogone ovde, najčešće u tim kompanijama naši radnici rade u lošim uslovima, za minimalne plate. Dobijaju i zemljište, nekad vredno više stotina hiljada evra, besplatno, uz besplatne dozvole po ubrzanoj proceduri. Te kompanije odavde izvlače ekstra profit", naglasio je Šešelj.

Prema njegovim rečima, "takva ekonomska politika na dugi rok je neodrživa i mora se promeniti odnos prema strancima u korist domaćih privrednika".

"Ukoliko bi domaći privrednik, mali ili srednji, imao priliku da dobije pet ili deset hiljada evra po radnom mestu, on bi mogao da proširi svoju proizvodnju, mogao bi da zaposli još više ljudi. Iskorenili bismo na taj način sivu ekonomiju, a sav novac bi ostajao u Srbiji. Srbija je njihova zemlja, oni drugu zemlju osim Srbije nemaju i svima njima je Srbija na srcu", naglasio je Šešelj.

On je, odogovarajući na novinarska pitanja, ocenio da je "pre svega neophodno povećati ulaganja u poljoprivredu, ali i u nove tehnologije kao što je IT sektor, i u sektor usluga i kod malih i srednjih privrednika, naravno, što se tiče programa subvencija."

"Mi treba da cenimo to što mali privrednici rade, što se bore na tržištu i Srbija njima treba da bude na usluzi. Ne sme ni u jednom momentu da ima prema njima maćehinski odnos. To je način na koji bismo mi, ukoliko nam gradjani Srbije ukažu poverenje na izborima, promenili dosadašnju ekonomsku politiku koja je na snazi više od 15 godina u našoj zemlji, a nije dala onakve rezultate kakve su obećavali", obrazložio je Šešelj.

Na pitanje šta im u susretima poljoprivrednici iznose kao najveći probem, on je rekao da su to "nameti, koji se povećavaju iz godine u godinu, cena goriva, male subvencije za zemljište i niske otkupne cene poljoprivrednih proizvoda".

"Poljoprivrednici su u vema teškom položaju zbog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kojim su ukinute carine na robu koja dolazi iz Evropske unije (EU). Naše tržište je preplavljeno damping proizvodima iz EU i naši poljoprivredni proizvodi, zbog ukidanja carina, postaju nekonkurentni na domaćem tržištu", upozorio je Šešelj.


BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.