AAA

POLITIKA | 09.03.2022 10:45 > 09.03 10:45

Gajić: Tužilaštvo neće reagovati na Belivukovu ponudu

Advokat Vladimir Gajić izjavio je danas da ne očekuje da će tužilaštvo pokrenuti istragu povodom ponude Veljka Belivuka da bude svedok saradnik u slučajevima ubistava Olivera Ivanovića i Vladimira Cvijana i rušenja u Hercegovačkoj ulici.

Gajić je agenciji Beta kazao da u Zakonu o krivičnom postupku ne postoji institut svedok-saradnik.
"Nema više svedoka saradnika po zakonu, već postoji okrivljeni saradnik i osudjeni saradnik. Belivuk bi eventualno mogao da ponudi tužilaštvu priznanje nekog krivičnog dela van ovih za koje sada odgovara. Ipak, ulazak tužilaštva u istragu povodom Belivukovih tvrdnji moguć je samo ako se odmetnu specijalni tužilac i republička tužiteljka Zagorka Dolovac", ocenio je advokat.

Komentarišući ponudu Belivuka, Gajić kaže da ne isključuje mogućnost postojanja jedne šire akcije pritiska na režim s medjunarodnom notom.

"Možda postoji nezadovoljstvo radom kolonijalnog namesništva u Srbiji. U svakom slučaju ne bi trebalo mnogo očekivati od našeg tužilaštva koje je sada na potezu. Radi se o potencijalno dva ubistva koja nisu rešena. Ovo je i prilika da vidimo na delu u kojoj je meri pravosudje postalo nezavisno nakon ustavnih promena", naglasio je Gajić.

Veljko Belivuk se, u utorak, tokom pripremnog ročišta obratio prisutnima u sudnici Specijalnog suda u Beogradu i zatražio od tužilaštva da ga uzme za svedoka-saradnika u nekoliko slučajeva.

"Ako pristanete da pustite sve ovde, a mene i Marka Miljkovića ostavite u pritvoru, nudim se za svedoka-saradnika u slučajevima za Savamalu, Olivera Ivanovića i Vladimira Cvijana", rekao je Belivuk.

Protiv kriminalne grupe Veljka Belivuka vodi se krivični postupak za više teških krivičnih dela počinjenih od 2019. godine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije želeo da komentariše Belivokuvu ponudu da bude svedok-saradnik.

"Mislite da sam stvarno ubio nekoga od njih? Mislite da iko u to veruje? Onaj ko je optužen za najteža krivična dela ima pravo da se brani na bilo koji način. U laži su kratke noge, ne želim da komentarišem", rekao je Vučić.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.