AAA

POLITIKA | 25.03.2022 11:40 > 25.03 11:45

NVO i profesori u otvorenom pismu predsednici EK: Zabrinuti smo zbog isplaniranih prevara glasača

Više od 70 nevladinih organizacija iz Srbije i profesora uputilo je danas otvoreno pismo predsednici Evropske komisije Ursuli von der Lejen u kojem su izrazili "veliku zabrinutost" zbog, kako tvrde, unapred isplaniranih prevara glasača na predstojećim predsedničkim i parlamentarnim izborima koji su zakazani za 3. april.

U pismu koje je prenela mreža Marš sa Drine zatraženo je da se obezbede dodatni kapaciteti za trenutnu misiju OEBS-a u Srbiji kako bi sprečili "prevare glasača" na izborima i "pokrila" sva biračka mesta.
"Nameštanje glasova je česta praksa u Srbiji. Iako je Vlada pristala da na izborima budu prisutni posmatrači, mandat i opseg delovanja OEBS-a su nedovoljni za suprotstavljanje ovakvom izazovu", navodi se u pismu.

Dodaje se da 250 posmatrača, koji čine OEBS-ovu trenutnu misiju, nisu u stanju da uoče i prijave prevare glasača na svih 8.255 biračkih mesta.

"Kako bi nameštanje glasanja u Srbiji bilo bolje pojašnjeno, u pismu su priloženi neki od obrazaca prevara glasača koji su bili korišćeni na prethodnim izborima, kao i primer planiranja prevara na društvenim mrežama", ističe se.

U otvorenom pismu se tvrdi da se nameštanje glasanja dešava na društvenim mrežama, a zahteva se i povećanje kapaciteta za misiju OEBS-a u pogledu posmatranja i prijavljivanja predizbornih prevara.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.