AAA

POLITIKA | 25.03.2022 21:00 > 25.03 22:12

Vučić: Albanska specijalna policija pucala bi na Srbe kada bi na Kosovu organizovali izbore

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da ne očekuje promenu stava Prištine o glasanju Srba na Kosovu tako da će im to biti omogućeno na posebnim biračkim mestima u centralnoj Srbiji.

On je tokom predstavljanja na Radio televiziji Srbije, rekao da bi albanska specijalna policija pucala na Srbe ako bi tamo organizovali izbore i krenuli da izlaze na njih.

"Verovatno bi uzvratili Srbi, možda i ne bi, ali svakako bi imali desetine, da ne kažem stotine mrtvih. Kurtijeva namera je bila da pokuša da iskamči tehničko priznanje nezavisnosti Kosova, gde bi Vlada Srbije priznala Vladu Kosova", rekao je Vučić.

On je rekao i da je druga želja kosovskog premijera Aljbina Kurtija bila "da tih 50.000 glasova koje bi ljudi svakako na Kosovu dali njemu kao predsedničkom kandidatu, više nego drugima, da to bude odlučujuća razlika" i da mu on kao predsenik "ne sedi s druge strane".

"Meni je važno da izbegnemo sukobe. A Kosovo kao nezavisno nećemo nikad priznati", rekao je Vučić.

On je naveo da Priština nije smenila srpske komandire policije, kako je nameravala, jer ih je "pritisla Kvinta".

"Znaju da bi Srbi posle napustili sve institucije a onda imate situaciju u kojoj je pitanje trenutka kada će se desiti neki veći incident. Kome to treba sem Kurtiju, ne treba ni Zapadu, bar se nadam da im nije potrebno", naveo je Vučić.

Vučić: Vlada opšta histerija u kojoj je sa mnogima nemoguće racionalno razgovarati

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da će Srbija biti pod velikim pritiskom, jer kako je ocenio, lakše je vršti pritisak na Srbiju nego na nekog mnogo većeg, kao što je bilo lakše bombardovati, odnosno izvršiti agresiju na Srbiju, nego na nekog "mnogo jačeg".

"Ja to očekujem, nije to za mene novost. Već sam imao mnogo teških sastanaka. Dugo sam u ovom poslu, deset godina na vlasti, ali malo kad sam ovakvu atmosferu doživeo", rekao je Vučić na predstavljanju svoje predsedničke kandidature na Radio televiziji Srbije (RTS).
On je odgovarajući na pitanje da li očekuje pritiske na Srbiju zbog ukrajinske krize, istakao da se ranije "suprotstavio i preživeo odbijanje u Briselu davanja dozvole Kosovu da bude član Ujedinjenih nacija" i da je odbio medjusobno priznanje i u Beloj kući.

"Ali ovo je toliko problematično i toliko vlada jedna opšta histerija u kojoj je nemoguće racionalno sa mnogima razgovarati", rekao je Vučić.

On je rekao da je nedavno "racionalno razgovarao" sa šeficom nemačke diplomatije Analenom Berbok "koliko god je to bilo moguće u teškim uslovima".

"To je naravno bio ne lak, tvrd razgovor sa obe strane, ali bio je pošten, otvoren, korektan. Naše je da se borimo za interese naše zemlje i to ćemo nastaviti da radimo", rekao je Vučić.
Vučić: Trošimo veliki novac na sve vrste energenata, svu sirovu naftu uvozimo

 Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija troši veliki novac na sve vrste energenata, čija cena raste, što dalje utiče na poskupljenje životnih namirnica.

Vučić je za televiziju Juronjuz rekao da je cena dizela na pumpama Naftne industrije Srbije (NIS) sada do 193 dinara po litru, a na malim pumpama do 198 dinara.

"Malim pumpama smo ograničili maržu i napravili smo im i štetu, ali će NIS svakako do ponedeljka ili utorka ići sa cenama od 193 dinara za litar dizela. To je nešto manje od tri odsto povećanje u odnosu na prethodnu nedelju", rekao je Vučić.

Naglasio je da Srbija nema više nafte, čija je cena skočila sa 102 na 120 dolara po barelu, kao da i svu sirovu naftu i dizel uvozi iz drugih zemalja.

"Za naše rezerve posebno uvozimo dizel, ali imamo i rafineriju u Pančevu u kojoj preradjujemo sirovu naftu. Od 20.000 tona nafte dobijemo 10.000 tona dizela i 3.700 tona benzina, nešto od te sirove nafte uvek izgubite", kazao je Vučić.

On je naglasio da je Srbija "zaštitila" odredjene proizvode, odnosno njihove cene, ali da je problem što cene svih proizvoda prate rast cena energenata, na šta Srbija ne može da utiče.

Istakao je i da su cene osnovnih životnih namirnica u Srbiji, u poredjenju sa regionom, "gotovo niže u svemu".

"Posebno su porasle cene jagnjećeg i pilećeg mesa, ali i dalje su niže nego u regionu. Morate da imate u vidu da su cene hleba, brašna, ulja, šećera, sem soli koja je samo u Bosni i Heregovini minimalno niža, za sve ostalo su ubedljivo najniže cene u Srbiji", rekao je Vučić.

Vučić je odbacio navode Stranke slobode i pravde (SSP) da su cene od početka rata u Ukrajini najviše porasle u Srbiji od svih evropskih zemalja i dodao da su u SSP-u "dva ili tri puta uvećavali stvarne cene".


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.