AAA

POLITIKA | 31.03.2022 19:15 > 31.03 19:15

Dačić: Ne očekujem da nova Vlada Srbije uvede sankcije Rusiji

Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je da ne očekuje da nova Vlada Srbije nakon izbora koji su u nedelju, uvede sankcije Rusiji, izmedju ostalog i zbog toga što će u njenom radu i odlukama učestvovati i socijalisti, na čijem je čelu.

"A mi se protivimo sankcijama Rusiji. To je i naša državna politika svih proteklih osam godina, od kada Zapad primenjuje sankcije protiv Rusije", rekao je on agenciji Beta.
"Rusija ili Evropska unija, to je lažna dilema i ja to dobro znam zato što sam bio premijer kad smo otvorili pregovore sa EU i od tada direktno učestvujem u svim odlukama koje se tiču našeg pristupanja Uniji. U isto vreme snažno podržavam našu saradnju sa Rusijom i održavanje tih odnosa najboljim mogućim", rekao je Dačić.

Dačić je rekao da je Srbija primer da te dve strateške orijentacije mogu da idu jedna sa drugom i dodao da će on učiniti sve da tako i ostane.

On je rekao da SPS i Srpska napredna stranka (SNS) imaju čvrst dogovor da i posle izbora nastave saradnju i da sprovode zajedničku politiku.

"Taj naš dogovor je podrazumevao i da Alekandar Vučić bude naš zajednički predsednički kandidat i da na parlamentarne izbore idemo svako sa svojom listom, jer smo zaključili da ćemo na taj način da ostvarimo najveću podršku za našu zajedničku politiku. Ja se kandidujem za premijera i to je cilj kampanje moje partije, to je ono što nudimo biračima", rekao je on.

Lider socijalista je naveo da će, ako on bude premijer, Vlada imati jasan kontinuitet sa svim dosadašnjim vladama i da se glavni pravci te politike neće menjati.

"Ja ću još da se zalažem da nova vlada bude još više socijalno orijentisana prema pomoći našim gradjanima s najmanjim primanjima i prema svim onim ljudima kojima je podrška države potrebna. Za to je došlo vreme, jer Srbija ima jaku i stabilnu ekonomiju koja može da se još više okrene socijalnim potrebama svojih gradjana", dodao je on.

Dačić je rekao da ne postoji "ni promil šanse" da posle izbora na gradskom ili republičkom nivou socijalisti oforme vlast sa strankama opozicije, jer je SNS toj stranci dugoročni partner, ali i zbog toga što SPS nema nijednu dodirnu tačku sa politikom opozicije.

Po njegovim rečima, bilo bi dobro da Vučić, kao predsednik, ima još jaču saradnju s Vladom i da će on, ako bude izabran za premijera, tražiti od predsednika da još više zajedno rade na donošenju odluka.

"Nema tu nikakvog mešanja nadležnosti, to su primedbe ustavnih čistunaca, a ustvari opozicionih aktivista. Predsednik je samostalna institucija, on dobija legitimitet na izborima, Vlada je takodje samostalna, ali kad sprovode zajedničku politiku, oni moraju da saradjuju što više. To će naročito da nam bude potrebno sad, u ovom trenutku, kada ćemo morati da donosimo važne i dugoročne odluke za Srbiju. U tome moramo svi da učestvujemo najbolje što možemo", smatra Dačić.

Na pitanje da li bi, sa sadašnjim iskustvom, ponovo potpisao Briselski sporazum, Dačić je odgovorio potvrdno i rekao da taj dokument možda nije idealan ali da predstavlja prekretnicu za napore da se Kosovo i Metohija očuvaju i da se zaštite svi Srbi koji tamo žive.

"Potpisao bih ga i danas. Ali on se ne sprovodi i to u jedinoj obavezi koju Priština treba da ispuni, a to je Zajednica srpskih opština. To moraju da ispune da bismo nastavili bilo kakav ozbiljan razgovor i doneli bilo kakve odluke. To dobro znaju i svi posrednici i ja očekujem od njih da urade ono što sigurno mogu, a to je da nateraju Prištinu da ispunjava to što je potpisala, i to jednu jedinu stvar na koju se obavezala", podvukao je Dačić.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.