AAA

POLITIKA | 04.04.2022 17:00 > 04.04 17:31

Međunarodni posmatrači: Izbore u Srbiji obeležili nejednaki uslovi za učesnike

Izborni proces u Srbiji obeležili su nejednaki uslovi za učesnike izbora, koji su posledica favorizovanja vlasti od većine medija, pritiska na zaposlene u javnom sektoru da podrže vlast, značajnih nejednakosti u finansiranju kampanja i zloupotrebe državnih resursa, saopštili su danas u Beogradu predstavnici međunarodnih organizacija.


Predstavnici delegacija OEBS, Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), Parlamentarne skupštine OEBS, Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) i Evropskog parlamenta (EP), naveli su na konferenciji za novinare da su osnovne slobode u velikoj meri poštovane i da su biračima predstavljene različite političke opcije, ali da je niz nedostataka doveo do nejednakih uslova za učesnike.

Na konferenciji za novinare, na kojoj su predstavljeni preliminarni zaključci posle predsedničkih i vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji, specijalni koordinator i predvodnik kratkoročnih posmatrača OEBS Kirijakos Hadjijani (Kyriakos Hadjiyianni) ukazao je na aspekte koji su uticali da vlast bude u povlašćenom položaju.

"Mediji su pokrivali sve učesnike izbora, ali je većina javnih i privatnih emitera sa nacionalnom pokrivenošću favorizovala predsednika Srbije (Aleksandra Vučića) i vladajuću koaliciju i time ograničila mogućnost birača da se opredele na osnovu potpune informisanosti", kazao je Hadjijani.

On je rekao da je kampanja bila kompetitivna, da su kandidati opozicije ovaj put učestvovali na izborima, ali da je snažan uticaj vladajućih stranaka uticao da one imaju "značajnu prednost".

"Izborni dan je uopšteno gledano bio miran, sa nekoliko incidenata, procedure su načelno poštovane, ali je proces obeležen velikim gužvama na biračkim mestima. Tajnost glasanja je kompromitovana na značajnom broju biračkih mesta", naveo je Hadjijani.

Dodao je da su nedavne promene zakona donele izvesna poboljšanja, ali da ključni aspekti izbornog procesa zahtevaju dalje reforme i njihovu primenu.

Ukazao je da Republička izborna komisija nije objavila rezultate u izbornoj noći i da je Vučić "proglasio pobedu na osnovu nezvaničnih podataka".

Šef delegacije Evropskog parlamenta Teis Ruten (Thijs Reuten) rekao je da je "dominantna uloga vladajuće većine u izbornom procesu razlog za ozbiljnu zabrinutost" i dodao da je "zloupoteba administrativnih resursa dala značajnu prednost vladajućoj koaliciji".

"Uočili smo uglavnom nekritičko izveštavanje o predsedniku Srbije i drugim predstavnicima vlasti. Većina medija sa nacionalnim pokrivanjem, i javnih i privatnih, često je služila kao sredstvo dezinformacija. Sloboda medija i pluralizam, bezbednost novinara i pristup različitim izvorima infromisanja ključni su za funkcionalnu demokratiju", kazao je Ruten.

Ruten je naveo da su na izborima "ključne procedure poštovane", ali je dodao da je bilo povrede principa tajnosti glasanja.

"Nažalost, dobili smo i nekoliko izveštaja o incidentima, uključujući nasilje nad opozicionim kandidatom Pavlom Grbovićem. Kada je reč o glasanju manjina, bilo je nekoliko slučajeva da Albanci u Preševskoj dolini nisu mogli da glasaju", kazao je Ruten.

On je izrazio žaljenje što je kampanja održana "u izrazito polarizovanom političkom okruženju, obeleženom ograničenom slobodom medija i pritiskom vlasti na birače".

"Radujemo se zajedničkom radu sa novim sazivom Skupštine Srbije na konkretnim merama za jačanje demokratije i vladavine prava u Srbiji, na njenom putu ka EU", rekao je Ruten.

Šef delegacije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Aleksander Počej (Aleksander Pociej) rekao je da je "za žaljenje" što javni servis i većina medija nisu imali izbalansiran pristup u izveštavanju tokom kampanje.

"Bez obzira šta možemo da kažemo o izbornom danu, neutalno izveštavanje o tome šta se dešava u zemlji verovatno je najvažnije za demokratiju i vladavinu prava", kazao je Počej.

On je naveo da su posmatračke misije dobile "mnogo verodostojnih izveštaja o pritiscima na birače da podrže vladajuću koaliciju", i dodao da "posebnu zabrinutost izazivaju navodi o pritiscima i zastrašivanju građana koji rade u javnom sektoru".

Ukazao je i da navode o pokušajima kupovine glasova treba adekvatno istražiti, kao i da je birački spisak netačan, "sa značajnim brojem umrlih".

"Bilo je izveštaja uoči izbora o masovnom prijavljivanju građana iz inostranstva u Beogradu kako bi bilo povećano biračko telo u glavnom gradu", rekao je Počej i dodao da će PSSE "pažljivo pratiti postizborna dešavanja u Srbiji".

Šefica delegacije Parlamentarne skupštine OEBS Brindis Haraldstotir (Bryndis Haraldsdottir) izrazila je zabrinutost zbog dugotrajnih nedostataka u izbornom procesu u Srbiji, u koje je ubrojala korišćenje državnih sredstava u kampanji i nejednak pristup medijima.

Haraldstotir je pozdravila poboljšanje nekih delova pravnog okvira za izbore kao posledicu međustranačkog dijaloga vlasti i opozicije, ali je ukazala da su potrebne dodatne reforme i njihova primena.

Šef posmatračke misije ODIHR Daglas Vejk (Douglas Wake) pozdravio je nedavne promene izbornog zakonodavstva i prakse u Srbiji, ali je dodao da je neophodno "znatno više fundamentalnih reformi u oblastima kao što su pristup medijima, odgovornost za prekršaje u kampanji i finansiranje kampanje, da bi se osiguralo da svi učesnici mogu da se takmiče na izborima na ravnopravnoj osnovi".

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.