AAA

POLITIKA | 28.04.2022 20:35 > 28.04 20:35

Vlada Srbije ograničila cene namirnica na još 60 dana, cena goriva povećana za sedam dinara

  • BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC
  • BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC
  • BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC
  • BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC
  • BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC

 Vlada Srbije ograničila je danas cene osnovnih životnih namirnica na još 60 dana, dok je ograničena i prosečna visina cene evro dizel i evro dizel premijum BMB goriva u veleprodaji uvećana za po sedam dinara, saopšteno je danas iz vlade.

Kako se navodi u saopštenju, na današnjoj sednici je usvojena izmenjena i dopunjena Uredba o ograničavanju cene osnovni životnih namirnica, koja se odnosi na šećer kristal u pakovanju od jednog kilograma, brašno tip T-400 i tip T-500 u pakovanju do pet kilograma, ulje u pakovanju od jednog litra i svinjski but.
Iz vlade su istakli da je ta uredba produžena u cliju dalje zaštite tržišta, odnosno sprečavanja deformacija u formiranju cena tih namirnica.

Kada je u pitanju ograničavanje cene goriva, izmenjena uredba koju je vlada usvojila stupa na snagu 29. aprila i biće na snazi do 31. maja 2022. godine.

"Privredni subjekti koji obavljaju delatnost trgovine motornim i drugim gorivima na stanicama za snabdevanje prevoznih sredstava u obavezi su da nastave da isporučuju ove derivate utakanjem u pogonske rezervoare prevoznih sredstava i posude za transport derivata nafte u maksimalnoj količini do 60 litara", piše u saopštenju.

Članovi vlade doneli su odluku i o privremenom smanjenju akciza na derivate nafte za 15 odsto od objavljenih uskladjenih iznosa na derivate nafte i to za olovni benzin, bezolovni benzin i gasna ulja.

Na današnjoj sednici doneta je odluka o isplati jednokratne novčane pomoći, u iznosu od po 10.000 dinara, zaposlenima u predškolskim ustanovama.

Vlada Srbije usvojila je Akcioni plan za period od 2022. do 2024. godine za sprovodjenje Programa upravljanja otpadom u Srbiji, kojim se "unapredjuje sistem upravljanja komunalnim otpadom kroz povećanu stopu reciklaže, smanjuje odlaganje biorazgradivog otpada na deponije, uspostavlja sistem održivog upravljanja opasnim i industrijskim otpadom i povećava stopa sakupljanja, ponovne upotrebe i reciklaže posebnih tokova otpada".


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.