AAA

POLITIKA | 12.05.2022 09:55 > 12.05 10:03

Borel liderima Zapadnog Balkana ponovio važnost usklađivanja sa spoljnom politikom EU

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel sinoć je na neformalnoj večeri sa liderima Zapadnog Balkana ponovio važnost usklađivanja zajedničke spoljne i bezbednosne politike kao centralnog elementa evropskog puta.

Borel je pozdravio punu podršku partnera sa Zapadnog Balkana u Generalnoj skupštini UN za rezolucije u vezi sa agresijom Rusije na Ukrajinu i informisao o odgovoru EU u podršci Ukrajini, uključujući restriktivne mere EU koje imaju za cilj ograničavanje sposobnosti Kremlja da finansira rat, saopštila je Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).
Zapadnobalkanski lideri su, dodaje se, potvrdili svoju stratešku posvećenost evropskim integracijama i podršku regionalnoj saradnji.

U fokusu razgovora u sredu bio je globalni i regionalni uticaj ruskog ilegalnog i ničim izazvanog rata protiv Ukrajine i njenog naroda, i kako EU i partneri sa Zapadnog Balkana mogu zajedno da se pozabave štetnim posledicama ovog rata na cene hrane i energije i na regionalne i globalne stabilnost, navodi se u saopštenju.

Trećoj neformalnoj večero čiji je domaćin bio visoki predstavnik EU prisustvovali su predsednici Srbije i Crne Gore Aleksandar Vučić i Milo Đukanović, premijeri Albanije i Severne Makedonije Edi Rama i Dimitar Kovačevski, član Predsedništva BiH Milorad Dodik i ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala-Švarc, a učestvovao je i komesar za proširenje Oliver Varheji.

Neformalne večere sa liderima Zapadnog Balkana, kao prilika za razmenu mišljenja o izazovima u regionu i njegovoj evropskoj budućnosti, održavaju se dva puta godišnje .

O Zapadnom Balkanu biće reči na i predstojećem Savetu za spoljne poslove 16. maja kada će šef diplomatije EU održati neformalnu razmenu mišljenja i sa ministrima spoljnih poslova regiona, saopštila je EEAS.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.