AAA

POLITIKA | 13.05.2022 13:30 > 13.05 14:18

Radnici Fijata u Kragujevcu započeli protest

Radnici Fijatove fabrike automobila u Kragujevcu započeli su u podne protest zbog odluke menadžmenta da na dve godine "zamrzne" rad zbog pripreme proizvodnje električnog automobila, a radnicima je ponudjen odlazak u inostranstvo, ili otpremnina.

Oni su se u 12 sati okupili ispred fabričke kapije i krenuli prema centru tog grada sa namerom da blokiraju saobraćaj i traže da bez posredstva sindikata razgovaraju sa predstavnicima države i menadžmenta. Njima se pridružio i manji broj gradjana, usput viču "Vučiću lopove", a policija nadgleda kretanje kolone.
Potpredsednik sindikata "Nezavisnost" Igor Andjić rekao je agenciji Beta da je nezadovoljstvo zaposlenih poruka kompaniji Fijat da fabrika mora da opstane, a ako ne može, da je napusti, a država da potraži investitore iz Kine ili Nemačke.

Predsednik Samostalnog sindikata u fabrici Saša Djordjević rekao je da će taj sindikat pre svega insistirati da od poslovodstva fabrike dobiju bolju ponudu za otpremnine za one radnike koji ne mogu da otputuju na rad u inostranstvo u jednu od četiri Fijatove fabrike u Češkoj, Slovačkoj, Nemačkoj ili Italiji.

Ti predstavnici sindikata su rekli da je država Srbija značajno pomogla toj kompaniji koja je, uz to dobila i jeftinu radnu sangu u Kragujevcu.

Kompanija "Fijat Krajsler automobili Srbija", koja od nedavno posluje u sastavu kompanije Stelantis najavila je proizvodnju elektičnog vozila zbog čega planira "zamrzavanje" proizvodnje do 2024. godine, a radnicima je juče ponudila posao u jednoj od četiri fabrike u Češkoj, Slovačkoj, Nemačkoj i Italiji ili otpremnine. Zarade i finansijski bonusi su različiti, zavisno od zemlje u kojoj se nalazi fabrika.

Gradonačelnik Kragujevca Fijatovim Radnicima: Borićemo se za svako radno mesto

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić primio je danas delegaciju radnika fabrike automobila Fijat Krajsler automobili Srbija koji su u podne započeli protes ispred fabričke kapije i stigli pred opštinu, nezadovoljni zbog najave menadžmenta da će se na dve godine "zamrznuti" proizvodnja.

Ta kompanija koja posluje od nedavno u sastavu multinacionalne firme Stelantis najavila je da će 2024. godine započeti proizvodnju električnog vozila i da će zbog priprema zaustaviti rad fabrike, a radnicima je ponudila odlazak u inostranstvo u jednu od njegove četiri fabrike u Slovačkoj, Češkoj, Nemačkoj i Italiji.

Druga opcija je da zaposleni kojima ne odgovara ta ponuda dobiju otpremninu, a izjašnjavanje je počelo danas i trajaće do 20 maja.

Dašić je okupljenim radnicima, kojih je, prema proceni policije, bilo oko 1.500 rekao da se čine svi napori da fabrika ostane u Kragujevcu i da se sačuva svako radno mesto.

"Borimo se za svako radno mesto i za perspektivu fabrike. Ovo je pre svega pitanje za Vladu Srbije", rekao je Dašić okupljenim radnicima, a zatim delegaciju od njih nekoliko primio na razgovor.

Prema izjavama nekoliko radnika za Betu, oni pristaju da rade i za minimalnu zaradu, samo da ne idu u inostranstvo.

U Beogradu danas u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja razgovaraju predstavnici sindikata, menadžmenta fabrike i Fijata.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.