AAA

POLITIKA | 16.05.2022 19:50 > 16.05 21:29

Borel: Bliski odnosi sa Putinovim režimom više nisu kompatibilni sa evrointegracijama

Šef evropske diplomatije Žozep Borel izjavio je večeras u Briselu da Srbija treba što pre da se uskladi sa sankcijama EU Rusiji i da održavanje bliskih odnosa sa režimom ruskog predsednika Vladimira Putina više nije kompatibilno sa evropskim integracijama.

Posle radnog ručka ministara spoljnih poslova članica EU i ekonomija Zapadnog Balkana, tokom dvodnevnog sastanka Saveta EU za spoljne poslove, Borel je rekao da Unija "razume teškoće" i da "mnogo ceni" glasanje protiv Rusije u Generalnoj skupštini UN, ali da od kandidata za članstvo i partnera "očekuje da se u potpunosti usklade sa spoljnom politikom".

"Za mene je jasno, i za mnoge od mojih kolega u Savetu EU za spoljne poslove, da održavanje bliskih odnosa sa Putinovim režimom više nije kompatibilno sa izgradnjom zajedničke budućnosti sa EU. Te dve stvari u isto vreme nisu kompatibilne", kazao je Borel.

Naveo je i da je "neutralnost u svetlu rata u Ukrajini lažan koncept".

"Jedna zemlja je izvela invaziju na drugu i stavljanje njih u istu ravan znači da nema razlika između napadača i napadnutog. To nije moguće", dodao je.

Borel je rekao da EU pozdravlja "strateške i hrabre izbore" onih partnera koji se u potpunosti usklađuju sa njenom spoljnom politikom i sankcijama Rusiji.

"To nisu svi, ali su mnogi. Ministri su izrazili jasno očekivanje prema partnerima kao budućim članicama da budu posvećene evropskim vrednostima i spoljnoj politici EU. Oni koji to još nisu uradili, a Srbija je jedna od njih, treba što je pre moguće da se usklade i da primene sankcije", naveo je Borel.Selaković: Neki u EU jasno rekli da se od Srbije očekuje uvodjenje sankcija Rusiji
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković rekao je danas u Briselu da su neke države članice Saveta EU vrlo eksplicitno dale do znanja da se od Srbije očekuje uskladjivanje sa zajedničkom spoljnom politikom EU, što kako je dodao, znači uvodjenje sankcija Rusiji.

Selaković je rekao da su medju tim državama bile Poljska i baltičke republike, i da je osam do devet članica načelno govorilo na tu temu, kao i da "ne mali" broj značajnih država nije koristio ovu priliku da se "na neki način dokazuje nad Srbijom i iznosi takvu vrstu zahteva", objavljeno je na sajtu Ministarstva spoljnih poslova posle sastanka Saveta EU za spoljnu politiku kome su prisustvovali i šefovi diplomatija Zapadnog Balkana.

Poruka Srbije je bila jasna, rekao je srpski ministar, ona je ukazala da je od početka ukrajinsko-ruskog sukoba zauzela jasnu poziciju, da nema podrške oružanim rešenjima sporova, i da je za poštovanje ključnih načela medjunarodnog javnog prava, a to je poštovanje teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti medjunarodno priznatih država, članica Ujedinjenih nacija, što Ukrajina jeste.

"Mi smo svoju poziciju utvrdili svojim glasanjima u relevantnim medjunarodnim organizacijama, na prvom mestu u Generalnoj skupštini UN", rekao je Selaković dodajući da se kredibilitet da Srbija nastupa sa tih pozicija ne dovodi u pitanje.

Rekao je da je skrenuo pažnju na ekonomsku situaciju u Srbiji, i na činjenično stanje odakle ona dobija gas, naftu, i ukazao na različitu poziciju Srbije u odnosu na sve druge koji su danas nastupali na Savetu za spoljne poslove.

Selaković je posebno istakao istupanje madjarskog ministra spoljnih poslova Petera Sijarta, koji je poslao nedvosmislenu poruku i povukao paralelu izmedju Srbije i Madjarske, uz razliku da je Madjarska deo EU.

Sijarto je rekao da EU ne treba od Srbije da očekuje donošenje tako teške odluke sve dok Srbiji ne ponudi nešto što će biti najmanje jednako šteti koju bi ona pretrpela, a to je momentalno članstvo u EU, dodavši da je Srbija već odavno zrela za to da postane država članica EU.

Selaković je zahvalio Sijartu kao i vladi premijera Viktora Orbana na stalnoj, principjelnoj jasnoj i veoma čvrstoj podršci evropskom putu Srbije.KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.