AAA

POLITIKA | 19.05.2022 17:00 > 19.05 17:04

Tribunal odbio da oslobodi Pavkovića, iako je izdržao dve trećine kazne za zločine na Kosovu

Haški tribunal odbio je zahtev generala Nebojše Pavkovića za prevremeno oslobadjanje, iako je on izdržao dve trećine kazne od 22 godine zatvora zbog zločina nad kosovskim Albancima.

U danas objavljenoj odluci, predsednik suda Karmel Adjijus (Carmel Agius) naglasio je da je Pavković osudjen za veoma teške zločine i da nije pokazao da je u zatvoru u dovoljnoj meri prihvatio svoju odgovornost i rehabilitovao se.

Kao dokaz za to, Adjijus je naveo da je Pavković u više intervjua srpskim medijima i u dve knige koje je napisao u zatvoru u Finskoj plasirao "lažni" i presudi suprotan narativ o zločinima na Kosovu, osporavajući sopstvenu odgovornost, "slaveći počinioce" i pogrdno nazivajući Albance.

Sudija Adjijus je ocenio i da bi general Pavković na slobodi mogao ugroziti svedoke i da postoji rizik da bi ponovo počinio krivično delo.

General Pavković je dve trećine kazne izdržao 28. avgusta, a finske vlasti nazvale su njegovo ponašanje u zatvoru "besprekornim".

Pavković se dobrovoljno predao Haškom tribunalu 2005. godine.  Haški tribunal pravosnažno ga je 2013. osudio na 22 godina zatvora zbog progona albanskog stanovništva s Kosova, tokom NATO bombardovanja, 1999, kada je on bio komandant Treće armije Vojske Jugoslavije.

Tribunal ga je proglasio krivim po svih pet tačaka optužnice za prisilno premeštanje, deportacije, ubistva i progon albanskog stanovništva sa Kosova. Ta dela kvalifikovana su kao zločini protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja rata.
Zajedno s Pavkovićem, tada su na dugogodišnje kazne zbog istih zločina  bili osudjeni još policijski general Sreten Lukić, političar Nikola Šainović i generali VJ Vladimir Lazarević i Dragoljub Ojdanić.

Svi su bili prevremeno oslobodjeni posle izdržane dve trećine kazne.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.