AAA

POLITIKA | 20.05.2022 22:00 > 20.05 22:01

Bajden čestitao Vučiću ponovni izbor za predsednika Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je čestitku predsednika SAD Džozefa Bajdena povodom njegovog izbora na drugi predsednički mandat, saopšteno je iz predsedništva.

"Čestitam Vam na ponovnom izboru za predsednika Srbije. Radujem se što ćemo tokom Vašeg drugog mandata imati priliku da produbimo našu blisku saradnju na unapredjenju evropskih integracija Srbije, proširenju naših bilateralnih bezbednosnih i ekonomskih veza i unapredjenju regionalne stabilnosti i prosperiteta", navodi se u čestitki.

Američiki predsednik u čestitki je ukazao da su ovo "vremena od ključnog značaja za Evropu" i dodao da je primio na znanje da se Srbija, pod Vučićevim rukovodstvom pridružila grupi od 140 demokratskih država iz celog sveta u Ujedinjenim nacijama u osudi rata u Ukrajini.

"Važno je da ostanemo ujedinjeni u slanju snažnih poruka podrške Ukrajini i osudi brutalnog rata koji je Rusija sama izabrala", navodi se u poruci.

Bajden je zahvalio na saradnji i na toploj dobrodošlici koju je predsednik Srbije priredio novom ambasadoru SAD u Srbiji Кristoferu Hilu, koji je, kako je naveo, jedan od najiskusnijih diplomata SAD.

"Ambasador Hil i tim u našoj ambasadi spremni su da podrže Vaše napore da nastavite sa jačanjem vladavine prava i borbom protiv korupcije, diversifikacijom izvora energije u Srbiji i ispunjavanjem klimatskih ciljeva, kao i Vaše napore na produbljivanju regionalne ekonomske saradnje na način koji promoviše integraciju sa Evropskom unijom za sve zemlje Zapadnog Balkana", piše u čestki.

On je ohrabrio Srbiju da napravi pomak napred u promovisanju mira i stabilnosti širom regiona i da preduzme proaktivne korake, uključujući kompromis kada je to potrebno u cilju brze normalizacije odnosa sa Кosovom kroz dijalog pod pokroviteljstvom Evropske unije.

"Sjedinjene Države će nastaviti da se blisko angažuju sa Vama, Prištinom i našim partnerima iz Evropske unije u pravcu ostvarenja ovog važnog cilja", poručio je američki predsednik.

Bajden je u čestitki podsetio da je imao sam čast da provede vreme sa Vučićem kada je posetio Srbiju kao potpredsednik 2016. godine i izrazio uverenje da mogu da unaprede bliske veze i zajedničke interese dve zemlje, kao i da zajednički rade na prevazilaženju izazova miru i bezbednosti širom sveta.

"Naši gradjani zavise od našeg vodjstva; imamo i priliku i obavezu da izgradimo mirnu budućnost ukorenjenu u većoj slobodi i prosperitetu za sve", poručio je u čestitki Bajden.

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.