AAA

POLITIKA | 24.05.2022 21:10 > 24.05 21:10

Organizacije osudile izveštavanje medija o širenju majmunskih boginja samo medju LGBT


Veći broj organizacija osudio je danas izveštavanje pojedinih medija o širenju majmunskih boginja i dovodjenja u vezu sa LGBTQ+ populacijom.

"Stigmatizacija i targetiranje pojedinih grupa ne samo da nanose štetu odredjenoj zajednici, nego remete i javno zdravlje. Mediji bi trebalo da pristupe ovoj temi kao zdravstvenom problemu, pružajući relevantne informacija od javnog interesa, bez širenja homofobije", navodi se u saopštenju koje potpisuje 19 organizacija.
Ocenili su da izveštavanje nekoliko medija, koji su pisali da su od majmunskih boginja obolele gej osobe, podseća na izveštavanje o HIV-u tokom osamdesetih godina i predstavlja realnu opasnost od jačanja stigme prema LGBTQ+ zajednici.

U saopštenju su napisale i da su se mediji pozvali na informacije koje je objavila Svetska zdravstvena organizacija (SZO), ali da su izostavljali informaciju da je savetnik za HIV, hepatitis i polno prenosive infekcije pri SZO Endi Sil rekal da "iako vidimo neke slučajeve medju muškarcima koji imaju seks sa muškarcima, ovo nije gej bolest" i dodao da "svako može dobiti majmunske boginje u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom".

"Podsećamo medije na njihovu ulogu i odgovornost prema društvu, u ovom slučaju važno je zaštiti javno zdravlje i bezbednost gradjana i gradjanki, a stigmatizacija jedne društvene grupe i stvaranje zablude o načinima prenošenja bolesti doprinose sasvim suprotnom efektu", tvrdi se u saopštenju.

Saopštenje su potpisali Institut za medije i različitosti – Zapadni Balkan, Civil Right Defenders, Nezavisno udruženje novinara Srbije, Beograd Prajd, Nacionalni centar za seksualno i reproduktivno zdravlje – POTENT, Udruženje Da se zna!, Asocijacija Duga, Labris Organizacija za lezbejska i ljudska prava, Rainbow Ignite, Udruženje L* Communio, ZOOMER.rs, Centar E8, Reflektor teatar, Talas, ERA Equal Rights Association for Western Balkans and Turkey, Grupa "IZAĐI", XY Spectrum, Glic i Geten.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.