AAA

POLITIKA | 28.05.2022 12:10

Društvena igra Kulturiška približava mladima pojam multikulturalnosti (VIDEO)


Društvena igrica Kulturiška rezultat je projekta "Zaslužujem da znam multikulturalizmom do jače demokratije", koja za cilj ima da na zanimljiv i drugačiji način pokaže važnost multikulrualnosti i približi je mladima različitih godina, religija i nacionalnosti.

Ema Štefanac iz Vega omladinskog centra izjavila je za novinsku agenciju Beta da je igrica jedan od retkih rezultata ovakvih projekata koji može da se koristi u društvu, školama, sa mladima.
"Ova igrica je poprilično zanimljiva srednjoškolcima, probali smo da igramo sa njima i vrlo su zadovoljni. Mislim da su im najzanimljiviji izazovi koje smo stavili u igricu da bismo ih pokrenuli da saradjuju i da uče nešto novo i o sebi i o drugima", rekla je ona.

Igrica se sastoji od dva ključna dela, mogu je igrati najviše četiri igrača, igra se karticama i pijunima i odgovara se na pitanja iz različitih oblasti u Srbiji.

Adrijana Nikitović iz Evropskog pokreta u Srbiji, jednog od partnera na projektu, ocenila je da je saradnje organizacija koje rade sa mladima na temu multikulturalnosti i institucija ili nema ili je na lokalnom nivou, a organizacije medjusobno ne saradjuju dovoljno.

Dodala je da je glavna prepreka toj saradnji propaganda koja neguje homogeno društvo i etno-nacionalistički pristup i retoriku da različitosti razjedinjuju.

"Mi smatramo da smo na neki način uspeli da temu multikulturalnosti, ne nametnemo medijima, ali da učinimo da ona bude zanimljiva za medije i da se više nadje u medijskom prostoru. Čini nam se da su mladi postali svesni razlika koje postoje u njihovom okruženju, da više znaju o razlikama i ne samo o razlikama nego i o odredjenim pojedinostima drugih kultura, religija, nacija sa kojima žive, druže se i čini nam se da ne planiraju da saradnju i druženje prekinu nakon projekta", rekla je ona.

Tokom dve i po godine, koliko je trajao projekat osnovana je mreža "Različitosti nas ujedinjuju" koja okuplja 25 organizacija civilnog društva širom Srbije, uspostavljeno je partnerstvo sa 25 srednjih škola u inicijativama promocije i podrške uvodjenju oblasti interkulturalne komunikacije i multikulturalnosti u obrazovanje i ojačani su kapaciteti 25 organizacija za rad sa mladima u oblastima interkulturalnosti.

Održano je 20 interkulturalnih razmena za srednjoškolce u Srbji, u cilju podizanja svesti o značaju interkulturalnosti i multikulturalnosti.


Rad Bete podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole "Mladi i mediji za demokratski razvoj".
KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.