AAA

POLITIKA | 18.06.2022 12:25 > 18.06 15:01

Jeremić: Domaći preduzetnik i poljoprivrednik je ključ održivosti države, ne možemo sa prevarantima

 • BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC
 • BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC
 • BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC
 • BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC
 • BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC
 • BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC
 • BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC
 • BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC
 • BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC
 • BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC
 • BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC
 • BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da je najvažniji cilj te stranke u ekonomiji da preorijentiše srpsku privredu na domaću proizvodnju i preduzetništvo, navodeći da su domaći preduzetnik i poljoprivrednik "ključ održivosti srpske države".


"To je čovek koji neće da diže sidro kada udari svetska kriza, jer nema gde odavde da ode. Njega ne zanima samo profit i kolike subvencije dobija od države, nego i da li i kako može da se leči, u kakvu mu školu idu deca, da li su televizije trovačnice i da li se bezbedno oseća na ulici", rekao je Jeremić na sednici Glavnog odbora Narodne stranke u Beogradu.


Jeremić je kazao da Narodna stranka nudi program ekonomskih mera čija bi primena kako je ocenio, značajno ublažila posledice dolazeće ekonomske krize i omogućila Srbiji da postane veliki izvoznik hrane.


"Preživeće oni koji budu proizvodili hranu i energente, a teško onima čija se privreda zasniva na gradjevinsko-bankarskom mehuru i jeftinim medjunarodnim kreditima", rekao je Jeremić.


Ocenio je da Srbija može da iz krize izadje jača ako se strateški okrene poljoprivredi i proizvodnji hrane.


"Ogroman novac će da bude uložen u nove tehnologije za proizvodnju veštačkog djubriva, samo u Brazilu 100 milijardi dolara u narednih godinu dana. Kada bi se Srbija istinski okrenula poljoprivredi, za nedelju dana bismo pronašli milijardu evra za takve projekte, umesto što strancima dajemo i do 150.000 evra po radnom mestu za proizvodnju sapuna i čokolade", rekao je predsednik Narodne stranke.

Dodao je da ekonomski program Narodne stranke sadrži odredjene "vatrogasne" mere, koje bi kako je rekao, država trebalo odmah da primeni, kao i strateške mere, koje će biti primenjene kada Narodna stranka "dodje na vlast".


"Prvi korak ka dolasku na vlast su lokalni izbori koji će biti održani najkasnije za dve godine, i zato moramo odmah da krenemo u pripreme za njih. Za to će nam biti potrebna savezništva i partnerstva, koje moramo pažljivo birati", rekao je Jeremić.


Govoreći o saradnji sa drugim stranka, on je kazao da Narodna stranka može da gradi partnerske odnose sa zelenima, onima koji su "iskreni evropejci" i sa onima koji "iskreno gaje svoja desna uverenja".


"Kao stranka desnog centra koja jako polaže na zaštitu životne sredine i želi da Srbija u budućnosti bude uredjena kao savremeno evropsko društvo, možemo da gradimo partnerski odnos sa zelenima, možemo sa onima koji su iskreni 'evropejci' i sa onima koji iskreno gaje svoja desna uverenja. Ne možemo sa prevarantima i sa izdajnicima", kazao je Jeremić.


On je naveo da je Narodna stranka uoči početka izborne kampanje bila izložena "zaveri" čiji je cilj bio da ta stranka postane "laka meta za preuzimanje i da bude stavljena pod čizmu".


"Otpadnicima iz naših redova koji su u tome učestvovali neka služi na čast to što su uradili. Nikome se do sada nije posrećilo napuštanje Narodne stranke. Svi koji su iskočili iz našeg voza nezadovoljni svojim mestom u kupeu ili brzinom kojom se krećemo ostali su iza nas, a mi idemo dalje, i danas imamo najveću poslaničku grupu od svih opozicionih stranaka u Skupštini Srbije", rekao je Jeremić.


Ocenio je da će predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić pristati na nove izbore u Beogradu "samo ako bude potpuno siguran da će na njima pobediti", i dodao da je "spuštanje tenzija u društvu" bilo opravdanje za sastanak Vučića i predsednika SSP Dragana Djilasa na kojem se razgovaralo i o novim izborima.


"Rezultat tog 'spuštanja tenzija' je da u Skupštini Beograda neće biti Duška Vujoševića, a da ćemo sledeće nedelje za gradonačelnika dobiti Aleksandra Šapića. Rezultat je da ne znamo kada će biti okončani izbori u Velikom Trnovcu i da li ćemo vladu dobiti do duboko u jesen, da li će biti struje i ogreva, i po kojoj ceni. U medjuvremenu, Rio Tinto hvata novi zamah, kao i izvršitelji, inflacija je van kontrole, a narod se oseća prevareno", rekao je Jeremić.


Dodao je da će lokalni izbori u Beogradu biti ponovljeni "samo ako 'spuštači tenzija' nastave sada već očigledno približavanje režimu".


"Gde su im sada 'partija i bratija', šta je bilo sa predizbornim obećanjima, da li su 'promene iz korena' to da ih na Pinku naprasno počinju da zovu gospodom", upitao je Jeremić.


Predsednik Narodne stranke je kazao da prilikom odlučivanja o tome da li da uvede sankcije Rusiji, Srbija mora pre svega da vodi računa o svojim interesima.


"Stvara se pogrešan utisak da evropski put Srbije prvenstveno zavisi od spoljnopolitičkog odredjivanja, koje nije nebitno, ali mi danas ka EU ne idemo iz drugih razloga. Kome je evropska budućnost Srbije na srcu, trebalo bi da učini sve da se oslobodimo ove diktature koja je najveća prepreka na našem putu ka Evropi i daleko veći problem od spoljnopolitičkog svrstavanja", zaključio je Jeremić.


Glavni odbor Narodne stranke bi na današnjoj sednici trebalo da usvoji Program mera za dostupnost hrane, ekonomsku sigurnost gradjana i energetsku stabilnost.


Najavljeno je i da će na sednici biti izabrani članovi Izvršnog odbora stranke.
Ekonomske mere Narodne stranke: PDV na hranu jedan odsto, minimalac 50.000 dinara

 Glavni odbor Narodne stranke usvojio je danas program ekonomskih mera kojim je predvidjeno smanjenje posebne stope PDV-a za osnovne životne namirnice na jedan odsto, povećanje minimalne zarade na 50.000 dinara, dupliranje budžeta za poljoprivredu, ukidanje akcize na dizel za poljoprivrednike i povećanje subvencija na 24.000 dinara po hektaru.

Programom mera za dostupnost hrane, ekonomsku sigurnost gradjana i energetsku stabilnost predvidjeno je, kako je saopštila ta stranka, da izvršitelji dužnicima ne mogu uzeti jedini porodični dom, ako je ta nekretnina nužna za zadovoljenje osnovnih životnih potreba dužnika.

"Predvidjeno je i ukidanje akcize na struju, a uvodjenje poreza na luksuz, kako bi u krizi najbogatiji dodatno 'punili' državni budžet, i taj porez bi bio naplaćivan prilikom prometa luksuznih materijalnih dobara kao što su luksuzni satovi, skupoceni automobili, skupoceno krzno, brodovi, jahte, privatni avioni, nakit...", navodi se u saopštenju.

Jedna od mera koje predlaže Narodna stranka je i da se automobili registruju na pet godina, a da se obavezni tehnički pregledi obavljaju na svake dve godine, što je praksa u mnogim razvijenim državama, u kojima je životni standard na višem nivou od onog u Srbiji.

"Hrana je prva linija odbrane u kriznim vremenima. Nestašica hrane na svetskom nivou je veliki problem ali bi mogla biti i prilika za države koje mogu da proizvedu dovoljnu količinu hrane. Srbiji je ostao veoma kratak period da izvrši potpuni zaokret u poljoprivredi i primeni novu agrarnu politiku", navodi se u programu.

Ocenili su i da bi država umesto da "poklanja" stranim kompanijama i do 150.000 evra po radnom mestu, morala taj novac da preusmeri u proizvodnju hrane i subvencionisanje domaćih privrednika.

"Budžet za poljoprivredu bi hitnim rebalansom trebalo da bude povećan sa 50,6 milijardi dinara na 100 milijardi, a poljoprivrednicima bi do kraja ove godine trebalo povećati subvencije sa 8.000 dinara po hektaru na 16.000 dinara, dok bi 2023. godine iz budžeta odvojiti sredstva za dodatno povećanje na 24.000 dinara po hektaru", piše u dokumentu koji je usvojio glavni odbor Narodne stranke.

Poljoprivrednim proizvođačima bi trebalo omogućiti izvoz tržišnih viškova kako bi zaradili od izvoza hrane i to kada su svetske cene na istorijskom maksimumu.

"Posebna stopa PDV-a trebalo bi da bude smanjena sa 10 odsto na jedan odsto za hleb i druge pekarske proizvode, mleko i mlečne proizvode, brašno, šećer, jestivo ulje, lekove, djubrivo, sredstva za zaštitu bilja, seme za reprodukciju, sadni materijal, udžbenike i nastavna sredstva, ogrevno drvo…", dodali su iz te stranke.

Povećanje minimalne zarade na 425 evra, odnosno na 50.000 dinara, pratilo bi, kako su ocenili, smanjivanje troškova za poslodavce kroz niže poresko opterećenje na rad a kroz smanjenje opterećenja na neto zarade sa sadašnjih 61 odsto na 50 odsto, i uz smanjenje "sive ekonomije" na tržištu rada.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.