AAA

POLITIKA | 20.06.2022 08:20 > 20.06 23:13

Aleksandar Šapić izabran za gradonačelnika Beograda (VIDEO)

Odbornici Skupštine grada Beograda izabrali su danas Aleksandra Šapića za novog gradonačelnika Beograda, a za njega je glasalo 57 odbornika od ubačenih 57 listića.

Kako su u ranijoj raspravi najavili, poslanici opozicije nisu podržali Šapića jer smatraju da nije pokazao da će dobro obavljati taj posao.

Pored Šapića, za zamenika gradonačelnika izabrana je Vesna Vidović, a odbornici su podržali i predlog za članove Gradskog veća.

Šapić: Nemam problem sa dužinom mandata
Novoizabrani gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić je danas u obraćanju odbornicima nakon glasanja rekao da želi da glavni grad bude zdraviji, humaniji i funkcionalniji, kao i da "nema problem sa dužinom mandata". Kako je prenela televizija N1, Šapić je rekao "da će se jednako boriti za interese svih Beogradjana", kao i da je njegova obaveza "da bude pravedan gradonačelnik, bez obzira na političku, nacionalnu ili bilo kakvu pripadnost".

Novi gradonačelnik je sebe opisao kao "osobu koja nikad nije odustajala", i dodao da tokom svoje političke karijere nije nikad krio da je "težio ovom mestu".

"Pokušaću sve da ovaj grad pobedi bude bolji, lepši i jači", istakao je Šapić i dodao da će tako biti "bez obzira na političku cenu koju može da plati".

Kazao je da "nema problem sa dužinom mandata, jer se u ovom poslu vreme ne računa minutima, satima, danima i mesecima, nego onim što čovek uradi i ostavi iza sebe".

Za kandidata Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Šapića glasalo je danas 57 od 110 odbornika skupštine Beograda.

Odborničke grupe Narodne stranke i koalicije "Ujedinjeni", koju čine Stranka slobode i pravde, Pokret slobodnih gradjana, Pokret za preokret i sindikat Sloga u skupštini Beograda nisu učestvovale u glasanju za izbor novog gradonačelnika.

Odbornici Skupštine grada Beograda danas biraju novog gradonačelnika; Odbornici opozicionih stranaka neće učestvovati u glasanju 

Na sednica Skupštine grada Beograda, odbornici bi danas trebalo da izaberu novog gradonačelnika, zamenika gradonačelnika i članove Gradskog veća.

Predsedništvo Srpske napredne stranke (SNS) odlučilo je da je Aleksandar Šapić bude kandidat za gradonačelnika Beograda dok je za njegovu zamenicu predložilo Vesnu Vidović.

Funkcionerka te stranke Ana Brnabić je, posle nedavne sednice predsedništva SNS, najavila i znatne izmene u sastavu gradskog veća i u sekretarijatima.

"Očekujemo novu energiju u gradu, da završimo započete i započnemo nove projekte i sigurna sam da će Šapić izneti svoj plan i govoriti o konkretnim projektima na sednici", rekla je Brnabić, koja je i premijerka Srbije.

Deo opozicije oštro je kritikovao Šapića tvrdeći, poput "Ne davimo Beograd", da je "kompletno u sivoj zoni" i da nije dostojan te funkcije.

Sličan stav izneo je ranije i šef odborničke grupe Narodne stranke u gradskoj skupštini Miloš Pavlović, koji smatra da bi izbor Šapića predstavljao nastavak "politike uništavanja Beograda".

Od 110 odborničkih mandata u gradskoj skupštini, SNS i socijalisti su na aprilskim izborima osvojila ukupno 56, a podržao ih je i jedan odbornik koga je Pokret obnove Kraljevine Srbije Vojislava Mihailovića isključio iz stranke.

Odbornici opozicionih stranaka neće učestvovati u glasanju za gradonačelnika Beograda

Odborničke grupe Narodne stranke i "Ujedinjeni", koju čine Stranka slobode i pravde, Pokret slobodnih gradjana, Pokret za preokret i sindikat Sloga u Skupštini grada Beograda najavili su danas da neće učestvovati u glasanju za izbor novog gradonačelnika.

Šef odborničke grupe Narodne stranke Miloš Pavlović rekao je novinarima ispred Skupštine grada da odbornici te stranke neće glasati za izbor Aleksandra Šapića za gradonačelnika jer "niije dostojan" da obavlja tu funkciju zato što je "u svom političkom delovanju pokazao da je sklon velikim zloupotrebama i kršenju zakona, te da bi to činio i kao gradonačelnik".

"Šapić je nedostojan da stane u red velikana koji su upravljali Beogradom, poput Branka Pešića. Aleksandar Šapić lažni doktor, lažni opozicionar koji bi da postane i lažni gradonačelnik", rekao je Pavlović.

Pavlović je naveo da je Šapić "plagirao doktorat" 2012. godine, a da je kao predsednik opštine Novi Beograd "omogućio izgradnju nelegalnih objekata na Savskom nasipu i bušenje nasipa, čime je ugrozio bezbednost Beogradjana".

"Dok je bio na funkciji potpredsednika Glavnog odbora Srpske napredne stranke (SNS), Šapić je bio investitor nelegalnog objekta u naselju Bežanijska kosa, iako je opština Novi Beograd donela rešenje kojim mu je odbijena dozvola izvodjenje radova", rekao je Pavlović.

Pavlović je dodao i da odbornici Narodne stranke neće glasati za Šapića jer ga je predložila koalicija SNS-a i SPS-a.

"SNS je pokazao da nije sposoban da Beogradu omogući razvoj. Kvalitet života Beogradjana tokom vlasti SNS-a nije poboljšan, u glavnom gradu nema kapitalnih investicija, naš grad nema ni autobusku ni železničku stanicu, a vrtići, škole i domovi zdravlja se ne grade prema broju stanovnika i njihovim potrebama", rekao je Pavlović.

Pavlović je naveo da je Beograd tokom cele godine medju pet najzagadjenijih gradova na planeti Zemlji.

"Tokom vlasti SNS-a Uništeni su javni gradski saobraćaj i saobraćajnice, a bezbednost gradjana je ugrožena jer se u poslednjih osam godina dogodilo više od 100 mafijaških ubistava", kazao je on.

Odbornik "Ujedinjenih" Vladimir Pajić istakao je da se na današnjoj sednici bira gradonačelnik i članovi gradskog veća, a da oni kao odbornička grupa "nemaju biografiju tih ljudi".

"Došli smo na sednicu i na sednici ćemo saznati ko će biti ljudi koji će upravljati gradom. To je simbol onoga kako će Skupština da se vodi", rekao je Pajić.

Naglasio je da, s obzirom da će Šapić predložiti to gradsko veće, da "Ujedinjeni" neće pristupiti glasanju, ali da će ostati da vide kako protiče glasanje.

Šef odborničke grupe "Ujedinjeni" Mila Popović izjavila je da je danas "tužan dan", jer će odbornici stranaka "koje su izgubile poverenje Beogradjana", koje su dobile 70.000 glasova manje od opozicije, izabrati gradonačelnika koji je, dok je bio predsednik opštine Novi Beograd, "glasao za veći deo novog Beograda ostane bez metroa".

"To je ta politika kontinuiteta, politika koja zanemaruje interese Beogradjana i njihove potrebe, politika Srpske napredne stranke, politika koju je Šapić odavno prihvatio", kazala je ona.

Ona je navela da je Šapića gradjani na Novom Beogradu "niko nije video" od kada je odlučio da pristupi Srpskoj naprednoj stranci i svoju stranku "kolektivno učlani u SNS".

"Zbog toga je na ovim izborima izgubio na svojoj opštini, izgubio je poverenje birača na Novom Beogradu", istakla je Popović.

Ona je ocenila da će Šapić "nastaviti politiku koju su vodili njegovi prethodnici, gradonačelnici iz redova SNS, kao i jedan zamenik gradonačelnika".

Istakla je i da će od Šapića tražiti da poništi sve što je dosadašnji zamenik gradonačelnika Goran Vesić potpisivao, jer prema zakonu, on gradonačelnika može da menja samo kada je on sprečen da obavlja svoju dužnost.

"Mi ne verujemo da je gospodin Radojičić bio fizički odsutan ceo mandat, da bi Goran Vesić morao umesto njega da potpisuje odluke i ugovore", istakla je Popović.

Dok su opozicioni odbornici govorili ispred Skupštine grada, pored njih se nalazio predsednik Udruženja porodica kidnapovanih, ubijenih i nestalih sa prostora Kosova i Metohije Simo Spasić, koji je skandirao "Šapiću šampione", kada je on ulazio u skupštinu grada.

Spasić je nosio i buket cveća, koji je, kako je rekao, namenio dosadašnjem zameniku gradonačelnika Beograda Goranu Vesiću.

Ceo video materijal možete preuzeti OVDE.


BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.