AAA

POLITIKA | 22.06.2022 08:40 > 22.06 08:41

Jovanović Šapiću: Saobraćaj nije glavni uzrok aerozagadjenja u Beogradu

Direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović rekao je danas da izjava novoizabranog gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića RTS-u o načinu borbe protiv zagadjenja vazduha u Beogradu, nije u skladu sa nalazima dostupnim u zvaničnim dokumentima grada vezanim za kvalitet vazduha.

"Dok gospodin Šapić prepoznaje saobraćaj kao glavnog uzročnika povišenih koncentracija zagadjujućih materija u vazduhu u Beogradu, 'Plan kvaliteta vazduha za aglomeraciju Beograd' usvojen juna 2021. godine, stavlja saobraćaj kao uzročnik zagadjenja vazduha iza termoenergetskog sektora, individualnih ložišta i kotlarnica na mazut", naveo je Jovanović, saoipštio je CLS.
Dodao je da i Agencija za zaštitu životne sredine, u "Izveštaju o stanju kvaliteta vazduha u Republici Srbiji za 2020. godinu", na sličan način kvantifikuje udeo saobraćaja u ukupnom zagadjenju vazduha, a pre njegovim rečima posebna ironija je u tome da je "zgrada gradske uprave u ulici Kraljice Marije jedan od glavnih zagadjivača vazduha u centru grada".

"Stiče se utisak da gospodin Šapić već na početku svog mandata pokušava da tretira sistemske probleme kroz improvizaciju, protivno nalazima institucija grada kojim upravlja, a oslanjajući se na sopstveno čulo vida jer kako je sam izjavio: vidi da se svako vozi sam u automobilu", ocenio je Jovanović i pozvao "neko stručno lice" da prave podatke saopšti Šapiću što pre.


KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.