AAA

POLITIKA | 23.06.2022 11:10 > 23.06 11:40

Pavlović: Narodna stranka traži od suda poništavanje izbora gradonačelnika Beograda (VIDEO)

Odbornička grupa Narodne stranke u Skupštini grada Beograda podneće žalbu Upravnom sudu tražeći poništavanje odluka o izboru gradonačelnika, zamenika gradonačelnika i članova Gradskog veća zbog, kako su rekli, "nezakonitosti i nepravilnosti koje su se desile na sednici 20. juna ove godine".

Kako je na konferenciji za novinare rekao šef odborničke grupe Narodne stranke Miloš Pavlović, Narodna stranka smatra da su odluke o potvrdjivanju mandata i o izboru gradonačelnika, zamenika gradonačelnika i članova Gradskog veća donete povredom odredaba Zakona o lokalnim izborim, bez kvoruma i da su samim tim nezakonite.
"Članom 72. Zakona o lokalnim izborim propisano da mandat odborniku počinje kad skupština donese odluku o njegovom potvrdjivanju, i da odbornik koji stupa na dužnost ne može da učestvuje u glasanju na sednici na kojoj se tek potvrdjuje njegov mandat", rekao je Pavlović.

On je dodao da je u konkretnom slučaju za izbor Aleksandra Šapića glasalo 47 a ne 57 odbornika što nije dovoljno, prema poslovniku.

Odbornici su apelovali na Upravni sud da shvati ozbiljnost situacije i da što pre odluči, jer funkcioneri grada potpisuju važne odluke, a one bi bile bez pravniog dejstva ukoliko je izbor nezakonit.

Pavlović je dodao da je ovakvu praksu potvrdjivanja mandata skupština imala i ranije, ali je tada vladajuća većina bila brojnija i kvorum nije doveden u pitanje.

Odbornici Narodne stranke rekli su novinarima da je u ovom slučaju novi mandat svakom odborniku trebalo da bude potvrdjen "jedan po jedan", da bi sve bilo po zakonu.

Ceo video materijal možete preuzeti OVDE.


BETA TV

KOMENTARI

Broj komentara : 0

Vaše ime*


Vaš e-mail


Vaš komentar*otkucano 0 od ukupno 1500 karaktera.